Hjem » Våre dyr » Ulike dyreraser trenger forskjellig fôr
Kosthold og ernæring

Ulike dyreraser trenger forskjellig fôr

ulike hunderaser
ulike hunderaser
INDIVIDUELLE BEHOV: Det er viktig å være klar over at ulike hunderaser har ulike behov når det kommer til fôr. Foto: Getty Images

Det er store forskjeller på hva slags fôr man skal gi til store og små hunder. Men også mellom de ulike katte- og hunderasene er det store forskjeller på hva slags fôr de bør få. Nå er det utviklet fôr som er spesialtilpasset til en rekke hunde- og katteraser.

– En liten hund kan ha dobbelt så stort energibehov som en stor hund, hvis vi ser på energibehovet i forhold til hva hunden veier. Årsaken er at den lille hunden har større kroppsflate i forhold til vekten, og bruker derfor mer energi til å holde varmen. Dette fordi den taper mer varme. En stor hund har en kortere mage- og tarmkanal i forhold til kroppsmassen sin enn det en liten hund har. Hvis begge disse hundene får det samme fôret, så vil den store hunden derfor få mye bløtere avføring enn den lille hunden, forklarer Dag Wilhelmsen som er veterinær i Royal Canin.

De ulike rasene har også egne utfordringer, både når det gjelder katter og hunder.

– Derfor har vi utviklet 28 fôrtyper som er spesialtilpasset ulike hunderaser, og vi har også utviklet åtte forskjellige fôrtyper til ulike katteraser. Perserkatten spiser for eksempel på en litt annen måte enn andre katter, og da fant vi ut at fôrkuler til perserkatt bør være mandelformet slik at det ble enklere for katten å få i seg maten. I tillegg er jo dette en innekatt som beveger seg mindre enn en del andre katter, derfor kunne fôret ha lavere energiinnhold. Katter svelger dessuten en del hår når de vasker seg, og det kan skape fordøyelsesbesvær. Det var årsaken til at vi også tilsatte en type gel som legger seg rundt hårballen og gjør at fordøyelsen blir lettere, fortsetter veterinæren.

Han forteller også at alle hunderaser har sine helt spesielle utfordringer når det kommer til fôret de skal ha og avslutter med et par eksempler:

– Kroppen til en Boxer skal være muskuløs og ha lite fett, derfor har vi lagd et fôr som har høyt proteininnhold for å bygge muskler, men som samtidig inneholder lite fett for å unngå fedme. Den får også lett leddproblemer, derfor tilsetter vi et stoff som beskytter leddene. Hunder i Spanielfamilien har ofte hjerteproblemer, derfor tilsetter vi et annet stoff i Spanielfôret, det bidrar til å styrke hjertefunksjonen.

Neste artikkel