Skip to main content
Hjem » Sommerstemning » Æventyrlige Alta – nærmere enn du tror
Sponset

Det er mange som tror at Alta er fryktelig langt unna, men på bare en og en halv time i luften, kan du få eventyrlige opplevelser du aldri vil glemme.

– De som besøker Alta, får seg ofte en overraskelse. Mange tror det er langt unna og at det er lite som skjer. Men der tar de feil. Nå må folk våkne og få øynene opp for Finnmarks perle.

Dette sier Vegard Berge Uglebakken, gründer og daglig leder i Æventyr, som leverer eksklusive og autentiske kulturopplevelser midt i hjertet av Finnmark.

– Alta er uberørt og fritt med en unik kombinasjon av stillhet, en natur som kan ta pusten fra deg og med mulighet for uforglemmelige møter med et folk og kultur som gir deg minner som varer evig. Alta er også et godt utgangspunkt for å oppleve populære reisemål som blant annet Sørøya, Kautokeino, Hammerfest og Nordkapp, forteller han.

Det er ikke bare vill natur og stillhet som skal trekke turistene til Alta. Vegard og gjengen i Æventyr har også satt arktisk mat på agendaen. Foto: Æventyr

Der solen aldri går ned

Finnmark, med areal på størrelse med Danmark og med 76.000 innbyggere, kan nordlysbyen Alta by på mye for de fleste. Turoperatøren Æventyr ble etablert i 2017 og har siden den gang levert alt fra enkle aktiviteter til skreddersydde firmaturer. Og i sommer lønner det seg ikke å sove bort sumarnatta. Mens de i sør avslutter dagen og hopper opp i loppekassa, våkner lokalbefolkningen i Finnmark opp og feirer livet. Det er ikke uvanlig med festivaler og konserter eller kaffetreff midt på natten. Midnattssolen opplever du fra midten av mai til slutten av juli.

– Det er en intens og unik tilstedeværelse i nord i sommermånedene, forteller Vegard.

Nordkapp er et bra utgangspunkt for flere turer. En av de er tur til Skarsvåg via Dronningstien sammen med turselskapet The North Cape Experience, som er samarbeidspartner med Æventyr. Skarsvåg er det nordligste fiskevær i verden, og byr på fantastisk landskap og mektig utsikt over havet og Nordkapp-platået fra sjøsiden. Her kan du få servert nydelig kongekrabbe og god drikke på toppen av verden.

– De kongelige kom hit på 1500-tallet og opplevelsen byr på både båttur, historie og flott natur i tillegg til gåturen. Det er en fin og annerledes tur på 300 høydemeter som passer for alle, også barnefamilier, og er et reisemål du ikke kommer til på egenhånd. Veldig fint å kombinere med midnattssolen, sier den engasjerte finnmarkingen.

Seiland Nasjonalpark og Alta Canyon

Skulle du ønske å oppleve urørt natur utenom det vanlige, er Seiland nasjonalpark å anbefale. Seiland er en øy på kysten av Vest-Finnmark, og Nasjonalparken dekker litt over halve øya. Noe av parken er bebodd, mens resten har kontraster som bratte fjellsider og myke blomsterenger. Om sommeren beiter rein og sau i området, og det er gode muligheter for telting med villmarkssfølelse med Europas nordligste og mest lavtliggende isbreer som tilskuere.

– Vi i Æventyr brenner for å vise hva Alta og regionen har å by på, og Seiland er en av destinasjonene vi skreddersyr turer til, sier Vegard.

Nord-Europas største canyon er Alta Canyon. Alta Canyon er et viktig landemerke for Alta og Finnmark, og kan besøkes både til fots, på sykkel eller fra båt. Canyon strekker seg en mil nedover Altafjorden som byr på verdens beste lakseelv. Kanskje får du også høre en historie eller to dersom Æventyr er med på ferden.

Vi i Æventyr brenner for å vise hva Alta og regionen har å by på, og Seiland er en av destinasjonene vi skreddersyr turer til.

Vegard Berge Uglebakken

Nordisk Gourmet Tapas setter prikken over ièn

Det er ikke bare vill natur og stillhet som skal trekke turistene til Alta. Vegard og gjengen i Æventyr har også satt arktisk mat på agendaen. Kulinariske opplevelser med arktiske råvarer fra naturen rett utenfor, skal sette prikken over i-en på ferien. Vi driver to resturanter og en cocktailbar i kjernen av Alta, på Torget. Alattio som betyr Alta på Kvensk, Stakeriet mat og vinhus og Gabo bar.

– Nordisk Gourmet Tapas er retter utviklet for å skape nysgjerrighet og en smaksopplevelse uten om det vanlige. Start måltidet med en arktisk cocktail inspirert av det røffe, nordiske klimaet med håndlaget sirup og lokalt brennevin. Så frister vi med blant annet korreiste spesialiteter som hjemmebakt ølbrød, boknafisk, lam fra Kvænangen, rein fra Finnmark og potet fra Tangen gård, toppet med en god historie. Vi i Alta er generelt opptatt av kortreist mat og flere spisesteder bærer preg av dette, avslutter Vegard, som håper han skal få vist frem sin nordlandsperle til mange i sommer.

Oppsummert vil man oppleve en natur og kultur som er helt unikt i Norge ved å ta turen til Alta. Samtidig er det viktig å huske på at nå når sommeren nærmer seg, er Alta også en destinasjon gjennom hele året. Vi sier vi har tolv sesonger i Alta, alle måneder er ulik i form av natur, aktiviteter og opplevelser. Både for individuelle og grupper. Det anbefales å legge firmaturen til Alta, og kombinere snøscooter på vidda med samisk kultur og matopplevelse med urbant natteliv og matopplevelser i sentrum av Alta, før man avslutter turen med rib-båt og kongekrabbe-opplevelser, alt på en og samme helg.

Foto: Æventyr

Tekst: Cathrine Naglestad

Next article