Hjem » Snart voksen » Tenk smart, og spar tusenvis av kroner
Loyalty and Rewards

Tenk smart, og spar tusenvis av kroner

Sparegris
Sparegris
Foto: Unsplash

Å spare penger trenger ikke gå på bekostning av et innholdsrikt og godt liv. Tenker du smart og gjør de riktige valgene kan du ende opp med flere hundre tusen kroner på sparekonto i løpet av få år.

Lise Vermelid Kristoffersen

Lise Vermelid Krisoffersen driver podcasten Pengesnakk, og bloggen pengesnakk.no. Hun startet sparingen tidlig, og var gjeldfri allerede som 30-åring. Hun sparer mer enn hun bruker og mener det er nøkkelen til et lykkelig liv.

Den største feilen studenter gjør er å tro at de ikke har råd til å spare til bolig. Drømmer du om egen bolig en gang i fremtiden er det ingen grunn til å vente med sparingen. For å få lån i banken må du ha 15 prosent av boligens verdi i egenkapital. Det er penger du må ha spart selv.

Alle kroner teller

Det er lett å tenke at det ikke hjelper å spare 200 kroner når målet er kanskje 500.000 kroner. Og det er jo så klart helt feil! Det kommer ikke en dag hvor du plutselig har en halv million på konto som du da kan velge å spare. Alle formuer er bygget opp av tiere og femtilapper, så ønsker du en stor sum på konto er det småpenger du må spare. Setter du av 200 kroner hver eneste uke gjennom et mastergradstudie har du 50.000 kroner på konto når du tar siste eksamen. Klarer du i tillegg å spare noen tusenlapper av de store lånekasseutbetalingene som kommer i august og januar hvert år? Da kan saldoen din være 100.000 kroner den dagen du går ut av lesesalen for siste gang. Det er mye penger!

Sommerjobb

Å skaffe seg sommerjobb er å skaffe seg tre fordeler. Den første er rett og slett at det er lærerikt å jobbe. Nesten uansett hva sommerjobben din er vil du lære noe av den. Den andre er at du tjener penger du også kan spare til bolig. Jobber du i mange uker kan du klare å spare 25. 000 kroner hver sommer. Det beløpet er maksgrensa for hva du kan spare i BSU, så det passer fint å fylle opp den hver sommer.

BSU

BSU er den beste spareformen til bolig, og den er aller best dersom du tjener nok til å dra nytte av skattefordelen. Tjener du nok i løpet av året til at du betaler skatt får du 5 000 kroner tilbake på skatten om du sparer i BSU. Og disse 5 000 kan du jo spare igjen!

Gjør du alt dette vil du etter fem år med studier og sommerjobb ha 125.000 på BSU i tillegg til 125 000 på sparekonto. Allerede halvveis til målet om en halv million til egenkapital, og det som student!

Studentens sparetips

•    Tenk smart når den store lånekasseutbetalingen kommer i august. Sett over 10.000 kroner til sparekonto med en gang pengene kommer, så har du disse som en buffer gjennom høsten.

•    Sørg for å ha ingredienser til raske middager hjemme, så du slipper å falle for fristelsen til å kjøpe dyr mat ute.

•    Skal du være med på alt som skjer vil det koste mye. Tenk igjennom hva du prioriterer, og velg bort arrangementer som ikke er så viktig for deg.

•    Medstudentene dine har sikkert også lyst til å finne på ting som ikke koster så mye. Lag et middagssystem med venner slik at dere inviterer hverandre på rundgang. Ha klesbyttefest istedenfor å dra på shopping.

•    Bo sammen. Et godt kollektiv gir minner for livet samtidig som det er billigere for alle.

•    Lag en oversikt over utgiftene dine. Hvor mye penger trenger du hver måned til bolig, mat, aktiviteter, mobiltelefon og andre ting? Holder det med den månedlige utbetalingen fra lånekassen eller bør du skaffe deg en deltidsjobb?

•    Ha med matpakke og kaffe på termos. Det er mye billigere enn å kjøpe i kantina. Setter du over 20 kroner til sparekontoen hver gang du gjør dette blir det tusenlapper av det på sikt!

Av Lise Vermelid Krisoffersen

Neste artikkel