Skip to main content
Hjem » Snart voksen » Starten på en kreativ karriere
Sponset

Marita (23) og Steffen (28) søkte på Asker Kunstfagskole for å lære mer om kunst. Her får de et viktig grunnlag for å jobbe kreativt i ulike bransjer og yrker videre i livet.

På spørsmål om hva Marita Hausmann hadde lyst til å bli når hun ble stor, hadde hun aldri noe svar. Men det visuelle har alltid fascinert henne, og hun ønsket å lære mer om ulike kunstformer.

– Jeg har aldri hatt noe konkret jeg har hatt lyst til å bli eller jobbe med, og jeg synes tradisjonell skole er kjempekjedelig, sier Marita med blikket festet på det store lerretet hun tegner på.

Marita trengte en endring etter oppveksten i en liten bygd sør for Tromsø, og et år i Forsvaret. Derfor flyttet hun 150 mil sørover, fra Sørreisa til Drammen.

Foto: Asker Kunstfagskole

– Først jobbet jeg som servitør, men så merket jeg at jeg heller måtte gå for noe jeg virkelig liker å gjøre. Mange vil helst finne ut hva man tjener og hvor fort man kommer seg ut i jobb når man begynner på et studium. For meg var det viktigere å ta et steg om gangen, sier Marita.

Den toårige utdanningen hos Asker Kunstfagskole gir 120 studiepoeng, generell studiekompetanse og graden høyere fagskolegrad i visuelle kunstfag. Utdanningen åpner mange dører for å søke seg videre på ulike kunst- eller designutdanninger, og starte kreative virksomheter.

Interesse for tegning

Hånden hennes holder en kullstift som danser på det store lerretet hun har malt mørkeblått. Tegneinteressen har alltid vært i henne. Det var en av kollegaene i servitørjobben i Drammen som nevnte Asker Kunstfagskole for henne første gang.

– Hun sa bare at hun gikk på en kunstskole, og da var jeg solgt egentlig.

Et av hovedargumentene for å søke på skolen for Marita var all erfaringen og kompetansen hun ønsket å få ved å studere kunst der.

Foto: Asker Kunstfagskole

– Det er kjempegode lærere, og vi har grafikk, som ikke så mange skoler i Norge har, forteller Marita.

I løpet av to år får studentene en innføring og fordypning i grunnleggende kunstneriske teknikker og prosesser, men også et innblikk i hva det vil si å virke som kunstner i dag. Faglærerne som underviser på skolen, er aktive billedkunstnere og har pedagogisk erfaring i tillegg til kunstfaglig teoretisk innsikt.

Hjelpe flere til å uttrykke seg

Steffen Andersen (28) har jobbet som både IT-support, butikksjef og telefonselger. Så begynte han å tegne.

– Jeg ville gjøre noe som ga meg glede. Kontorjobben ble litt for stabil, forteller han.

Kunst har alltid vært en interesse.

Foto: Asker Kunstfagskole

– Mest graffiti, kanskje fordi jeg skatet mye da jeg var yngre. Jeg gikk mye i skate-klær som ofte har mye kult design og kunst i seg, sier Steffen.

En av hans planer med utdannelsen er å kombinere kunst med arbeid for barn og ungdom. Han ønsker å hjelpe flere til å uttrykke seg gjennom ulike kunstformer.

NYSGJERRIG PÅ EN YRKESFAGLIG UTDANNING I VISUELL KUNST?

Tekst: Tom Backe

Next article