Skip to main content
Hjem » Snart voksen » Et friår for fremtiden
Sponset

Et år på folkehøgskole kan gi minner for livet, og et etterlengtet opphold fra karakterer og eksamener. I tillegg kan det sikte deg i retning av fremtidige studier og arbeid.

– Vi har ett ordtak her på Bjerkely: «Se elevene med hjertet, så de ser andre», sier rektor ved Bjerkely folkehøyskole, Per Kristian Hammer.

Bjerkely folkehøyskole ligger landlig til ved Arneberg i Innlandet, og rektoren kan garantere rolige og fredelige forhold for de som velger å studere der.

– Vi er omkranset av jorder, og mange sier det er veldig godt å komme seg hit. Det er null bråk fra trafikk eller annet utenfor skolen.

Per Kristian Hammer

Rektor ved Bjerkely folkehøyskole

Nerdete og unike linjer

I de landlige omgivelsene har elever ved skolen flere, unike linjevalg som er vanskelig å finne andre steder, opplyser rektoren.

– Vi kan jo si at vi er litt annerledes enn andre. Vi er litt nerdete, på en veldig positiv måte!

Bjerkely har nemlig linjer for blant annet Cosplay & Foto, Tegneserier & Manga, Spillutvikling, E-sport, samt Kreativ Livslære. Hammer tror dette utvalget tiltrekker seg mange som ikke nødvendigvis planla å gå på folkehøgskole. Sist år startet skolen også ei Jakt- og fiskelinje. Ei linje for de som liker å være ute og drive med friluftsliv, jakt og fiske. Det er opplevelser i nærområdet, deler av Norge, og også eksklusiv jakt i Sverige og Sør-Afrika.

– Det finnes ikke mange institusjoner for de som ønsker å lage tegneserier i Norge. Da kan et år på folkehøgskole gi et innblikk i eventuelle fremtidige studievalg og jobbmuligheter. Dette gjelder også de andre linjene, sier Hammer, som påpeker at et friår fra andre studier kan gi en nødvendig pustepause, og muligheten til å reflektere over valgene fremover. Både E-sport og Spillutvikling gir store muligheter til å jobbe selvstendig, men man ser at lagarbeid er viktig om man skal få god fremdrift i faget. Til høsten starter vi også opp ei linje kalt Dungeons & Dragons. Det er et rollespill hvor du både får utfordret din kreativitet og utviklet deg som teamarbeider.

Felles for alle linjer er at de også reiser på studieturer i inn- og utland. Turene er relatert til undervisningen i faget og gir både faglige og kulturelle opplevelser.

– Kanskje man kan gjøre hobbyen sin om til et yrke? Eller kanskje man finner ut at drømmen om å bli profesjonell gamer ikke var like aktuell likevel? Dette går jo i begge retninger. Noen innser kanskje at hobbyen ikke var en fremtid likevel, mens andre ser at dette er noe de vil satse på. I tillegg til linjefag, har skolen både noen fellesfag og mange forskjellige valgfag.

Om Bjerkely Folkehøyskole

Hos oss kan du omfavne nerden i deg! Du vil garantert finne noen med samme interesser som du har. Vi har 4 internat, og du vil få gode muligheter til å bli godt kjent med naboene dine.

Les mer på bjerkely.fhs.no

Selvutvikling i fokus

Året ved Bjerkely skal bidra til trygghet ved fremtidige studievalg, men minst like viktig er reisen man får som menneske, sier Hammer. Livet på skolen innebærer nemlig å bo tett på andre, med den læringen og erfaringen dette medfører.

– Når man er med andre 24 timer i døgnet må man lære å være tålmodig, og lære å snakke om ting. For fremtidige arbeidsplasser vil denne utviklingen være svært positiv. Man lærer lagarbeid, de vokser som mennesker, og man får venner for livet.

Erfaringsmessig får folkehøgskolen elever fra hele landet, og de færreste kommer fra nærområdet.

– Hvis man først skal gå på folkehøgskole, så kan man like gjerne gjøre det langt hjemmefra.

Slipper karakterer

Hammer har tro på at et år på folkehøgskole kan være både nyttig og nødvendig for videre studier. På samtlige linjer lærer de å jobbe selvstendig, og under veiledning med oppgaver underveis, men man slipper de overhengende eksamenene og karakterene.

– Det er viktig med personlige valg, og det er vi opptatt av.

For de som fortsatt sitter på gjerdet, har Hammer denne oppfordringen:

– Det kommer mye godt ut av et hvileskjær i det videre utdanningsløpet, og muligheten til å utvikle seg som menneske og gjennom interessante fag, sier han, og påpeker muligheten for å få dekket finansieringen av folkehøgskole gjennom lånekassen.

Man har nemlig rett på studielån som blir gjort om til 40 prosent stipend etter skoleåret.

– Alle interesserte burde gå inn på hjemmesidene våre og se hva som tilbys. Kanskje du finner noe som treffer akkurat deg og dine interesser, sier Hammer avslutningsvis.

Bjerkely Folkehøyskole

Vi tilbyr spennende linjer som Cosplay & Foto, E-sport, Jakt & Fiske, Kreativ Livslære, Spillutvikling og Tegneserie & Manga. I tillegg til dette har vi mange spennende valgfag.

Av Morten Risberg

Next article