Skip to main content
Hjem » Smart sparing » Start med de største utgiftene først når du vil spare penger
Smart sparing

Start med de største utgiftene først når du vil spare penger

Jorge B. Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet. Foto: John Trygve Tollefsen

Vi har den høyeste boliglånsrenta siden 2008, og stadig høyere matvarepriser. De fleste av oss begynner å kjenne det på lommeboka. Ønsker du bedre kontroll på økonomien, bør du starte med de største utgiftspostene først, råder Forbrukerrådet.

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen, mener det er mest penger å spare om du ser på de store utgiftspostene på budsjettet, som boliglån, forsikringer og strømavtaler.

— For de aller fleste er boliglånet den største utgiften. Nå som vi har den høyeste boligrenta på 15 år, er det desto større grunn til å se på lånebetingelsene du har i banken din. I dag tjener bankene så store penger at banken din bør tilby deg lavere rente, sier Jensen.

Enklere enn du kanskje tror

Jorge B. Jensen oppfordrer boliglånskunder til å sjekke boliglånet og forsikringsavtalene sine på Finansportalen.no.

— På Finansportalen.no får du raskt oversikt over hvilke banker og forsikringsselskap som tilbyr de beste betingelsene. Med noen få tastetrykk kan du bytte avtale, eller du kan be banken eller forsikringsselskapet om å matche tilbudet. Prosessen er enkel, og det er mye penger å spare, sier Jensen.

Forsikre deg mot de store katastrofene

Forbrukerrådet har en tommelfingerregel som kan hjelpe deg å få bedre kostnadsoversikt over forsikringene.

— Du bør være forsikret mot de store katastrofene, ikke mot flau bris. Brenner huset ned eller du totalskader bilen, kan du fort havne i økonomisk uføre. Slike forsikringer kan du ikke kvitte deg med. I tillegg bør du sjekke om arbeidsgiveren dekker forsikringer du allerede har. Arbeidsgivere tilbyr ofte personskade, uføredekning og etterlattforsikring. Flere tilbyr også helseforsikring, sier Jorge B. Jensen.

Små ulykkestilfeller som du klarer å håndtere med egen økonomi trenger du ikke å forsikre deg mot. Forsikringer av småelektronikk er et klassisk eksempel.

— Slike forsikringer er ofte dyre, og har sjelden så god dekning som selgerne hevder. Ikke minst har du rettigheter gjennom forbrukerkjøpsloven og andre garantier, sier fagdirektøren i Forbrukerrådet.

Finn den beste strømavtalen på Strømpris.no

Strømavtalen din kan også være en skjult pengetyv som det er lett å gjøre noe med. Strømpris.no fungerer på samme måte som Finansportalen.

— Du legger inn hvor i landet du bor, og hvor mye strøm du regner med å bruke i året. Portalen regner ut hvilken strømleverandør som er den rimeligste. Å bytte leverandør er gjort på et øyeblikk, sier Jensen.

Skal gi forbrukermakt

Finansportalen.no og strømpris.no er tjenester fra Forbrukerrådet, og skal gi forbrukerne makt og mulighet til å ta gode valg. Portalene består av digitale verktøy som hjelper forbrukerne til å sammenlikne bank-, pensjons-, forsikrings- og investeringsprodukter, samt strømleverandører.

Alle bankene og forsikringsselskapene i Norge har innrapporteringsplikt til Finansportalen.no

Tekst: Thomas Ege, Senior kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet

Next article