Skip to main content
Hjem » Smart sparing » Små tiltak kan gi store besparelser
Sponset

Strømprisene har økt og mye tyder på at prisnivået vil vedvare. For mange av oss har strøm blitt en betydelig utgift, derfor er råd om tiltak som reduserer strømforbruket verdifullt.

Cathrin Danielsen er tidligere kunderådgiver i Å Strøm. Hun har mye innsikt og erfaring i å hjelpe mennesker med tips for å redusere strømutgiftene.

Et av de vanligste spørsmålene folk har, er hva som bruker mest strøm i hjemmet, forteller Cathrin.

Til det spørsmålet er svaret klart

– Oppvarming står for over halvparten av strømforbruket i hjemmet, og for hver grad du senker innetemperaturen kan du spare rundt fem prosent av strømforbruket som går til oppvarming, forteller Cathrin.

Det kan derfor være lurt å skru ned temperaturen i rom man bruker lite. Å installere varmepumpe kan også være en god investering og bidra til å senke strømkostnadene.

Smarte, små grep i hverdagen

– Vi er en travel familie med mor, far og tre barn, så løsningene kan ikke gå på bekostning av hverdagslogistikken. Når eldstemann har vært på fotballtrening, må han selvsagt få dusje, men da passer jeg gjerne på at han ikke står i dusjen for lenge og at ikke alle dusjer rett etter hverandre.


– Mange er ikke klar over at det faktisk lønner seg å kjøre oppvaskmaskinen fremfor å vaske opp for hånd, fordi det går så mye strøm til oppvarming av vann.

Den smarte varmtvannsberederen

Varmtvann er den nest største kilden til strømforbruk i hjemmet.

– Mange er ikke klar over at det faktisk lønner seg å kjøre oppvaskmaskinen fremfor å vaske opp for hånd, fordi det går så mye strøm til oppvarming av vann, sier Cathrin.

En smart varmtvannsbereder kan styre oppvarmingen av vannet til de timene med lavest strømpris, uten at du trenger å tenke på når det er lurest å ta en dusj. 

Å Strøm inngikk nylig et samarbeid med OSO Hotwater, for å tilby sine kunder smarte beredere. Ved hjelp av tjenesten Å Smartvann kan kundene få data fra berederen inn i strøm-appen, slik at man får full oversikt over besparelser og forbruk av varmtvann.

Den smarte varmtvannsberederen

Få full oversikt over varmtvannsforbruker med Å Smartvann i Å-appen, Få full oversikt over strømforbruket i sanntid med Å Strøm sanntidsmåler, Smartlading i Å-appen lader bilen når strømprisen er lavest

Reduser nettleien

Nettleien blir bestemt av de tre høyeste timene i inneværende måned, og når på dagen du bruker strøm. Den skal motivere deg som forbruker til å fordele strømforbruket jevnere gjennom døgnet, uken og året.

For å få kontroll på hvor mye strøm de bruker samtidig, har Cathrin og familien nettopp fått installert sanntidsmåleren fra Å Strøm.

– Det er spennende å følge med på forbruket i sanntid. Da ser jeg faktisk hvor mye strøm jeg bruker akkurat nå, og kan gjøre enkle grep dersom jeg bruker mer strøm enn jeg burde på en gang, det gir mye læring. Målet vårt er å unngå å hoppe opp et nivå på nettleien, sier Cathrin.

For et nivå opp blir fort flere hundrelapper eller mer i måneden.

Hvis du klarer å få unna klesvasken utenfor tidsrommet da middagen lages eller oppvaskmaskinen kjører, kan det spare deg for belastning som påvirker nettleien negativt.

I et hus med fem må klesvasken tas daglig. Cathrin er likevel bevisst på når på døgnet hun setter vaskemaskinen på.

– Det hender jeg er hjemme på dagen, og da passer jeg på å sette på en maskin siden strømmen som regel er rimeligst på dagtid.

Cathrin og mannen har også planer om å installere hjemmelader til elbilen.

– I Å-appen har vi smartlading som gjør at bilen lader når prisen er lavest. Det kan gi store besparelser i løpet av et år, sier Cathrin.

Vi hjelper deg gjerne

Å Strøm ønsker å bidra med kunnskap og verktøy som hjelper deg å flytte forbruk og spare strøm. Det er viktig for å få ned strømutgiftene, og det er nødvendig i det grønne skiftet. Vi jobber hele tiden for å gi deg gode råd og smarte løsninger som gir mest verdi for akkurat deg.

Les mer på astrom.no

Av Tom Backe

Next article