Hjem » Smart sparing » Slik lever du mer bærekraftig
Smart sparing

Slik lever du mer bærekraftig

Foto: Getty Images

Visste du at hver nordmann kaster hele 40 kilo mat hvert år? Og at noen av de brukte klærne våre kan havne i tårn av kasserte klær kastet midt i Atacama-ørkenen i Chile. Vi spurte to influensere om råd til hvordan vi kan klare å leve mer bærekraftig og samtidig spare penger.

Mette Nygård Havre

Hva var det som fikk deg til å ville leve mer bærekraftig?

Jeg jobbet som kommunikasjonssjef i avfallsbransjen og fikk sjokk da jeg så alle ressursene som gikk til spille. Klær, elektriske ting, møbler og ikke minst mat. Mengder med spiselig mat kastes hvert år. Da jeg så dette begynte jeg først å bli flinkere i egen familie til å redusere avfallsmengdene. Jeg hadde ett år med shoppestopp og gikk igjennom alt på kjøkkenet for å se hvor jeg kunne kutte avfall. Så startet jeg @spisoppmaten i sosiale medier og i dag er det både blitt en folkebevegelse og et opplysningskontor for matredding. 

Hva er de beste sparetipsene innenfor din bransje?

⭐️Når det gjelder mat så er det mye å spare ved å være bevisst på hva man har i skuffer og skap, frys og kjøleskap. Planlegg middager og handling ut fra hva du har. 
⭐️Sjekk alltid den nedprisede disken på butikken. Her kan du gjøre kupp. Bra for både lommebok og miljø. 
⭐️Husk å sjekke kilopris på matvarer. Her er det ofte mye å spare. Det er ikke alltid den store pakken er billigst. 
⭐️Bruk fryseren aktivt. Ha oversikt over hva du har der. 
⭐️Spis grønnere – det er sunt og billigere å feks bytte ut kjøtt med linser og bønner.
⭐️Husk at best før ikke betyr dårlig etter. Du kan spise veldig mye mat etter dato.

Hva er ett enkelt sparetips du vil dele med leserne?

Når du handler inn til uken så kjøp råvarer du kan bruke i flere retter. Det er økonomisk og smart. Dessuten, ikke gå på butikken med sulten mage. 

Mette Nygård Havre

Leder folkebevegelsen Spis opp maten, foredragsholder, daglig leder i eget selskap; Grønne verdier.

Hver og en av oss kaster i snitt 40 kg spisbar mat. Det vil vi endre ved å gjøre oss alle til matreddere. Bli med i folkebevegelsen du også!

Les mer på spisoppmaten.no

Ingrid Bergtun

Hva var det som fikk deg til å ville leve mer bærekraftig?

Jeg tror det er summen av hva som skjer i verden når det kommer til klimaendringer, overforbruk. Jeg har alltid elsket klær, og da jeg lærte meg å sy skjønte jeg hvor mye ressurser, tid og arbeid bak hvert plagg. Når vi i tillegg ser tårn av kasserte klær kastet midt i Atacama-ørkenen, i Chile blir det enda viktigere å slutte med fast – fashion.

Hva er de beste sparetipsene innenfor din bransje?

Invester i plagg av god kvalitet som varer. Reparere ting som blir ødelagt, prøv å droppe ikke – gjennomtenkte småkjøp, handle brukt, lei klær i stedet, se på FINN etter klespakker til barna, gravide- klær er noen av

Hva er ett enkelt sparetips du vil dele med leserne?

Ikke hopp på trender! Finn de plaggene som passer din kropp og som du føler deg vel i .

Ingrid Bergtun

Ingrid Bergtun har en etablerte tilstedeværelse i det bærekraftige «sy-det-selv» miljøet i Norge. Via enkle tips og oppskrifter gjør de sying og gjenbruk tilgjengelig for flere. Bærekraftig klesforbruk er dermed temaet hun vil kunne bidra med sin kunnskap og erfaring, knyttet mot kostnadsbesparelser ved å f.eks. kunne reparere eller sy om klærne man allerede har, i stedet for å kjøpe helt nye.

Instagram: @ingridbergtun

Neste artikkel