Skip to main content
Hjem » Smart sparing » – Slå til nå, men tenk deg godt om
Sponset

– Akkurat nå er det kjøpers marked, både på bolig- og hyttemarkedet, men før du aner det kommer det til å snu, og da snur det fort. Om jeg var kjøper, ville jeg skynde meg langsomt, sier Hans Espenes, eiendomsmegler, partner og salgsleder i Privatmegleren Trondheim.

Han er ikke i tvil om hvor du gjør de beste kjøpene for tiden:

– Det gjør du uten tvil i sentrale strøk. I tillegg ser vi at etterspørselen helt klart er lavest for objekter som er av spesiell interesse for enslige, unge par og studenter, så vel som de dyreste objektene i den andre enden, forteller han.

Hans Christian

Eiendomsmegler, partner og salgsleder hos Privatmegleren Trondheim

– Neppe boligkrakk

– Det siste året har rentenivået steget kraftig. Likevel ser vi en klar prisvekst i de sentrale strøkene, enda både bankfolk og eksperter har tillyst et boligkrakk, men der er jeg helt uenig. Det er klart vi kan få enkeltmåneder med prisnedgang, men boligprisene kommer til å holde seg, fordi renteøkningen vi nå ser, er et unntakstilfelle, og vi kan ikke for fremtiden rigge oss for unntakstilstander. Alle må ha et sted å bo, så om man er litt om seg, nå som vi har en sånn unntakstilstand, ligger det an til å gjøre gode kjøp.

– Vi ante ingenting om konsekvensene av koronaen eller finanskrisen i 2008, men konsekvensene av prisvekst kjente vi, en vekst som for øvrig er i ferd med å avta. Vi aner konturene av en rentetopp, og at renta muligvis snur i 2024. I dag ser vi at mange boligprosjekter ikke ferdigstilles. Nybygg-salget har stupt, men hva skjer når entreprenørene plukker hansken opp igjen til neste år? Jo, det kommer til å bli kjempedyrt å bygge, og deretter å kjøpe, bolig. Tar vi også de 58 000 ukrainske flyktningene i betraktning, ser vi et enormt behov for kommunale boligkjøp. Skulle noen av dem etterhvert velge å bosette seg sentralt, kommer det til å presse markedet ytterligere, fortsetter Hans Christian.

– Av skattemessige grunner er det også blitt mindre attraktivt å leie ut, så leieprisene kommer til å eksplodere, men det gjelder også boligprisene, så de som ikke slår til nå, kommer til å angre neste år. Så lenge det tilføres innbyggere, som trenger plass vi ikke har, kommer det til å koste. Den kostnaden er det markedet som må ta, i alle fall i byene der befolkningsveksten er størst.

– Hva med hyttemarkedet?

– Akkurat nå er etterspørselen lavest der prisene har økt mest, men også det vil snu. Jeg tror at Oppdal, Geilo, Kvitfjell, Hafjell, Beitostølen og Trysil vil bli attraktive igjen. For øyeblikket har vi usikkerhets-momenter, som renteøkninger og manglende strømstøtte til fritidsbolig, men heller ikke dette varer evig.

– Gransk markedet nøye

På vei inn i høst- og vintermånedene er det visse ting Hans Christian mener det er viktig å huske på:

– Nå er det viktig å ta seg god tid til å granske markedet nøye. Før dro man gjerne på visning på en søndag, med salg påfølgende dag. Nå har folk enda lenger tid på seg, og den syns jeg man bør bruke. Mange selgere er stresset over at de ikke får solgt, så som kjøper kan det lønne seg å la selger «svette litt på cella», som de sier i krim-seriene på TV. Med litt tålmodighet er det utsikter til å gjøre en god handel.

– For selgere kan det være lurt å se etter en megler med erfaring, spesielt siden det nå er kjøpers marked. Da trenger du en erfaren megler på din side, som kjenner spillereglene, kan språket og er tillitskapende, og den mest sjarmerende og troverdige megleren vil nok vinne kjøperens gunst, sier han, men har også et par tips til dem som skal kjøpe bolig for første gang:

– Ta det med ro og vern om pengene dine. Og husk at eiendomsmegleren som er med på visning ikke vil gjøre avtalen best mulig for deg som kjøper. Han eller hun arbeider for selgeren.

Privatmegleren Trondheim

PrivatMegleren Trondheim er samlokalisert med Nordea i sentrum av Trondheim. Kontoret ble etablert våren 2010, basert på en strategi om å rekruttere de beste eiendomsmeglerne i det lokale markedsområdet og la dem gjennomføre en mer omfattende meglertjeneste enn konkurrentene.

Av Jarle Petterson

Next article