Hjem » Smart sparing » Silje Sandmæls spareoppskrift: Avtal et møte med deg selv
Smart sparing

Silje Sandmæls spareoppskrift: Avtal et møte med deg selv

– Mitt råd er at du setter av tid i kalenderen din til å begynne å se på din egen økonomi, sier Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal

Du kjenner henne helt sikkert fra «Luksusfellen» eller fra «I lomma på Silje», der hun hjalp kjendiser med privatøkonomien. Vi spurte Silje om hva hennes beste råd for å komme i gang med sparing er.

– Mange har nok lett for å utsette beslutningen for når de skal komme i gang med sparing. Derfor er mitt råd at du setter av tid i kalenderen din til å begynne å se på din egen økonomi. Gjør det til et så viktig tema at du ikke avlyser denne avtalen med deg selv, smiler hun.

Silje påpeker at sparing krever at du først skaffer oversikt over din egen økonomi og at du deretter lager en plan.

Gjennomgå avtalene dine

– Jeg pleier å si at man bør begynne med de tingene som er minst inngripende. Da tenker jeg på sånne ting du kan gjøre noe med uten å endre noen vaner. Du skal rett og slett gå igjennom alle avtalene dine, sier hun.

Begynn gjerne med banken. Sjekk rentebetingelsene på lånet ditt og om innskuddsrenten på sparekontoen din er konkurransedyktig. Deretter kan du fortsette med forsikringer og gjerne sjekke om du er dobbeltforsikret for eksempel gjennom avtaler du har via jobb.

– Så er det egentlig bare å fortsette med alle de andre avtalene du måtte ha som strøm, telefon og abonnementer.


 Nærmest alle banker har en funksjon som sorterer utgiftene for deg, da er det lett å se hvor pengene forsvinner. 

Bruk hjelpemidler og rådgivere

Det finnes mange nyttige verktøy du kan bruke når du sjekker priser og betingelser. På finansportalen.no kan du for eksempel sjekke lånerente, eller gå inn på strømpris.no for å sjekke om strømavtalen din er god nok.

– Alle banker har økonomiske rådgivere. Bruk dem. Når du har tatt den første gjennomgangen er det tid for å snakke med bankens rådgiver og be om en gjennomgang av lånebetingelsene og forsikringene dine.

Fyll opp sparekontoen

Silje forteller at en av de største fellene er å låne penger fra sin egen sparekonto.

– Har du ikke noe særlig penger der,  er det alt for lett å tømme den, siden det liksom ikke betyr så mye fra eller til. Jo mer penger du har på sparekontoen, jo verre er det å ta fra den, så sett i gang og fyll opp, er oppfordringen hennes.

Lei ut og selg ting

– Det er veldig mange ting du kan tjene litt penger på. Har du hytte, kan den leies ut, men det samme gjelder også bilen din, snøfreseren eller symaskinen. Mange sitter også med verdifulle ting de ikke bruker. Da kan det være like greit å selge dem og sette pengene på sparekonto isteden.

Vurder hva du vil bruke penger på

Den tyngste jobben er å gjøre endringer hvor du må endre vaner. Det kan være vrient.

– Noe som motiverer de fleste er å se hva de bruker penger på. Nærmest alle banker har en funksjon som sorterer utgiftene for deg, da er det lett å se hvor pengene forsvinner. Så kommer den vanskelige øvelsen, nemlig å kjenne om det er verdt å endre på mye av dette forbruksmønsteret. Hvis du for eksempel har brukt ti tusen i kantina, så får du vurdere om du skal fortsette, eller om du kan dele den utgiften i to og spare halvparten.

Silje understreker også at det blir enda mer motiverende å spare hvis du har satt deg noen sparemål.

Plasser pengene fornuftig

På samme måte som du lager en plan for utgiftene dine, bør du også ha en plan for sparingen og passe på at den passer overens med sparemålene.

– Tøm brukskontoen din og la heller pengene stå på en konto med bedre rente. Har du en lang horisont på sparingen, gjerne seks år eller mer, kan du vurdere aksjefond, eller rentefond dersom du har en kortere tidshorisont. Å betale ned gjeld er også god sparing. Men det aller viktigste er altså å komme i gang, så start med å avtale et møte med deg selv, avslutter Silje.

FAKTA

 Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og kjent fra podkasten “Pengetabu” og de populære programmene “I lomma på Silje” og “Luksusfellen”. 

Av Tom Backe

Neste artikkel