Hjem » Smart sparing » Sett sparingen på autopilot
Sponset

Det er aldri for sent å starte å spare langsiktig. Det beste tidspunktet for å starte en spareavtale i fond er alltid i dag, sier Nordnets spareøkonom.

Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet, forteller at alle kan spare i aksjer og fond. Selv om utgiftene er høye og økonomien stram, så kan det å investere en liten sum hver måned gi god avkastning i fremtiden. Minste sparebeløp i fond er 100 kroner.

Det er dessuten motiverende og oppdragende å se hvordan pengene vokser med rentes-rente-effekten.

– Det du må avklare for deg selv, er tre ting; Hvor mye kan du avse i måneden, hvor lenge ser du for deg at du vil spare og hva er det du skal spare til. Det er viktig å vite om du skal spare kortsiktig, som til en ferie, eller en ny sykkel, eller om det for eksempel er til pensjon om flere tiår.

Bjørn Erik Sættem

Spareøkonom i Nordnet

Du trenger ikke følge med og lese finansnyheter om du bestemmer deg for å kjøpe et aksjefond.

– De fleste gjør smartest i å sette sparingen på autopilot og ikke tenke mer på pengene før de en gang skal brukes. Opprett en månedlig spareavtale i et globalt aksjefond og la pengene jobbe for deg, sier Sættem.

Med månedlig sparing reduserer du timingrisikoen og tvinger deg til å kjøpe fondsandeler både når aksjemarkedet er høyt oppe og langt nede. Sett trekk-dato til dagen etter lønning, så merker du nesten ikke at pengene trekkes fra kontoen, tipser spareøkonomen. 

Sættem presiserer at unge som ikke har kjøpt sin første bolig bør prioritere BSU-sparing foran fondssparing, og at dyre forbrukslån bør betales ned før man starter langsiktig sparing.

Fem gode start-tips

1. Spre risikoen ved å velge fond som investerer sparepengene dine over hele verden. Da svinger verdiene mindre.
2. Start månedlig sparing. Da reduserer du timingrisiko.
3. Velg fond til din tidshorisont. Er sparehorisonten mindre enn 3 år: Velg rentefond. 3–5 år: Velg kombinasjonsfond. Over 5 år: Velg aksjefond.
4. Velg et passende sparebeløp. En gjennomsnittlig spareavtale er på litt over 1000 kroner i måneden. Eldre sparer mer enn yngre.
5. Oppjuster beløpet i spareavtalen litt hvert år med lønnsveksten din.

App gjør det enkelt å følge med på utviklingen

Nordnet har holdt på siden 1996, og opererer i Norge, Sverige, Danmark og Finland. De har 400 000 kunder i Norge og 1,9 millioner i Norden. En enkel og populær app hjelper kundene i gang, og gir en oversikt over hvordan det går med pengene. Men hva slags fond skal du velge?

– Det enkleste er å velge et globalt indeksfond. Da sprer du sparepengene dine over store deler av verden til en lav kostnad, forteller spareøkonomen.

Er du ikke komfortabel med svingningene i aksjemarkedet, bør du ta en titt på Nordnets nye kombinasjonsfond, Nordnet One Forsiktig, Balansert og Offensiv. Her får du en miks av aksjer og renter, som gjør at svingningene er lavere.

– Her må du naturlig nok også forvente noe lavere avkastning. Regn med å få mellom banksparing og aksjefond på lang sikt, presiserer Sættem.

I spareavtalekalkulatoren på Nordnet.no kan du legge inn dine egne tall. Du kan endre på sparebeløpene, antall år med sparing og forventet avkastning, og se hvor mye penger du kan forvente å ende opp med.

Spar til barn og barnebarn

Fondssparing egner seg også godt som sparing for barn og barnebarn, siden det er snakk om langsiktige penger.

Med barnesparing gjelder de samme rådene: Er horisonten mer enn fem år, anbefaler spareøkonomen månedlig sparing i globale indeksfond. 

Bjørn Erik Sættem har selv tre barn i skolealder. Han og kona sparer månedlig til barna i aksjefond.

– Vi snakker om sparing og forbruk til barna, for få gi barna gode sparevaner. For eksempel har vi en regel om barna må spare halvparten av alle pengegaver de får til bursdag og jul i aksjefond, avslutter spareøkonomen.

Tekst til kalkulator-skjermdump: I spareavtalekalkulatoren på Nordnet.no kan du legge inn dine egne tall. Du kan endre på sparebeløpene, antall år med sparing og forventet avkastning, og se hvor mye penger du kan forvente å ende opp med.

Fondssparing hos Nordnet

Norges største utvalg av fond og ETFer
Rimelige indeksfond
Verktøy som hjelper deg å velge fond

Se pengene dine vokse – kom i gang med fondssparingen.

Neste artikkel