Hjem » Smart sparing » Nytt kvinne-nettverk inspirerer til sparing og investering
Sponset

Norske kvinner sparer og investerer mindre enn norske menn. Skal kvinner bli likestilt med menn, også økonomisk, må de spare mer, og i større grad plassere sparepengene i aksjemarkedet på linje med menn. Nå har Nordnet opprettet et nytt kvinne-nettverk som skal inspirere kvinner til å komme i gang og få et mer bevisst forhold til hvordan de plasserer sparepengene sine. 

Mari Rindal Øyen er sjef for Nordnet i Norge. Hun forteller at kvinner statistisk fortsatt tjener mindre enn menn og har mindre formue, selv om de lever lenger.

– Vi i Nordnet ønsker å bidra til å tette dette kapitalgapet gjennom å inspirere flere kvinner til å spare mer, sier hun.

Mari Rindal Øyen

Country Manager, Nordnet Norge

Kvinner oppnår høyere avkastning enn menn

Norske kvinner eier kun 20 prosent av de private aksjeverdiene på Oslo Børs. For fond er andelen noe høyere. Menn har en høyere andel aksjer og aksjefond i sin langsiktige sparing, mens kvinner foretrekker i større grad banksparing, som gir lavere langsiktig avkastning.

– Det positive er at når kvinner først kommer i gang med langsiktig sparing er de minst like flinke som gutta. Flere norske og internasjonale undersøkelser viser nemlig at kvinner oppnår noe høyere avkastning enn menn. Årsaken er at kvinner unngår de mest risikable investeringene, som ofte gir svak avkastning, at kvinner handler sjeldnere, og har dermed lavere kostnader, og at kvinner i mindre grad forsøker å time markedet, og unngår dermed å kjøpe og selge på feil tidspunkt, forteller Øyen.

Historiske grunner til skjevfordelingen

Det er flere grunner til hvorfor kvinner både sparer mindre, og tar mindre risiko enn menn. Øyen peker på det faktum at kvinner generelt tjener mindre og dermed har lavere spare-evne, men mener også noe av forklaringen er historisk betinget.

– Normen har vært at menn i større grad har håndtert de økonomiske spørsmålene, og dermed fått mer kunnskap om sparing og investering. Samtidig vet vi at kvinner generelt er mindre risikovillige enn menn. Kvinner har historisk i snitt noe lavere inntekt som kan gjøre det vanskeligere å sette av penger til langsiktig sparing, sier norgesjefen.

Et inspirerende nettverk for kvinner

Nordnet Female Network ble startet fordi Øyen og hennes kolleger ønsker å bidra til å redusere kapitalgapet mellom kvinner og menn.

– Dette er nettverk for kvinner som ønsker å ta tak i og utvikle sin kunnskap innen sparing og investering, uavhengig av hvem de er eller hvor de befinner seg i livet. Målet vårt er å skape et felleskap der kvinner kan snakke om sparing og investering, og inspirere hverandre, sier hun, og legger til at de har mange spennende planer fremover.

– Vi kommer til å ha en rekke aktiviteter fremover, herunder fysiske events, digitale kurs og møteplasser som har til hensikt å skape en trygg læringsarena for kvinner som vil lære mer eller komme i gang med sparing og investeringer, sier Øyen.

Maris beste tips for å bli økonomisk selvstendig:

  • Start sparingen så tidlig du kan. Jo tidligere du starter jo mer effekt får du av avkastingen på pengene.
  • Legg en spareplan tilpasset dine mål, din situasjon og hold deg til den. For de fleste er det en god start å sette opp en månedlig spareavtale i fond med trekkdato den dagen man får lønn.
  • Tørr å ta risiko når du har en langsiktig sparehorisont. Aksjefond har historisk gitt høyere avkastning enn banksparing og renteplasseringer. Velg aksjefond som har en bred sammensetning, for eksempel et globalt indeksfond.
  • Har du ikke begynt ennå? Det er bedre å komme i gang, enn å aldri starte. Det tar bare noen minutter å sette opp en månedlig spareavtale i fond.
  • Og vil du lære mer om sparing og investering – meld deg inn i Nordnet Female Network nå!

For å redusere kjønnsgapet ønsker vi å formidle tips inspirasjon og kunnskap på veien mot økonomisk selvstendighet for alle kvinner. Vårt nettverk representerer en trygg plass for deg som ønsker å utvikle din kunnskap innen sparing og investering, uavhengig av hvem du er eller hvor du befinner deg i livet.

Les mer på nordnet.no/nordnet-female-network

Av Marte Frimand

Neste artikkel