Skip to main content
Hjem » Smart sparing » Montér hjelper deg med tiltak, så du kan spare strøm
Sponset

Isolasjon, vinduer, varmepumpe eller vedovn? Det er mange tiltak du kan gjøre for å redusere strømkostnadene og sikre en mer energieffektiv bolig. Byggevarehuset Montér kan hjelpe deg med gode råd og produkter for å redusere energiforbruket.

– Vi satser stort på energirådgivning til privatpersoner. Blant annet har vi Energiportalen hvor du enkelt kan taste inn adressen din og se hvor mye du vil spare på ulike strømsparetiltak. Du kan også kontakte våre rådgivere i Byggeservice-avdelingen i ditt nærmeste Montér byggevarehus, sier Christoffer Rukke, konseptansvarlig for Montér Byggeservice.

Christoffer Rukke

Konseptansvarlig, Montér Byggeservice

Beregn eget strømforbruk og se hva du kan spare

I Energiportalen på Montérs nettsider kan du kostnadsfritt registrere opplysninger om din bolig og enkelt få beregnet nåværende energiforbruk, strømkostnader og CO2-regnskap.

Her får du også vite hvor mye du kan spare på strømregningen ¬– om du for eksempel installerer en varmepumpe eller etterisolerer veggene i din konkrete bolig. Energiportalen er utviklet av Simenergi AS.

Alt om strømsparing

Isolering, vinduer, varmepumpe eller vedovn? Det er mange tiltak du kan gjøre for å redusere strømkostnadene og sikre en mer energieffektiv bolig. Her har vi samlet alt fra generelle tips og råd til hvordan du kan redusere energiforbruket i boligen, gjør-det-selv-artikler for konkrete utbedringer, til Ferdig Montert energirådgivning.

Få de beste eksperttipsene

Montér Byggeservice er kompetansesentre som finnes i alle Montérs rundt 150 varehus i Norge. Her hjelper dyktige rådgivere deg med energirådgivning, i tillegg til andre deler av ditt byggeprosjekt.

Foto: Montér

Effektivt med varmepumpe og etterisolering av kaldt loft

Det første folk kan gjøre for å få en mer energivennlig bolig, ifølge Rukke, er å installere en varmepumpe.

– Det er enkelt å kostnadseffektivt å installere varmepumple. Panelovner har et én til én-forhold for bruk av kilowatt, mens en varmepumpe bruker energien fra luften ute, og gjør den om til varme inne. Varmepumpen kan være 4–5 ganger mer effektiv per kilowatt, enn en panelovn, sier han.

Etterisolering av kalde loft, er et annet godt energieffektivt tiltak, som han mener er både enkelt å gjøre og kostnadseffektivt for å spare strøm. Andre vanlige tiltak er å bytte ut vinduer og dører, samt montering av rentbrennende peisovn.

Økonomiske støtteordninger

– Montérs lokale rådgivere vurderer om økonomiske støtteordninger kan være aktuelle for din strømsparing, og om kommunen din har spesielle støtteordninger, sier Rukke.

Det statlige foretaket Enova gir støtte til blant annet energirådgivning for private boliger (inntil 5000 kroner), smart strømstyring (10 000 kroner) og solcelleanlegg (32 500 kroner).

Her er noen eksempler på energisparende tiltak i tre kommuner:

  • I Oslo kommune kan innbyggerne få dekket etterisolering av tak, vinduer og gulv med 20 prosent. Bytter du ytterdør kan du få dekket inntil 5 000 kroner.
  • I Suldal kommune er det flere støtteordninger til både hus og hytter. Kommunen dekker blant annet inntil 50 prosent av utgiftene til luft-til-luft varmepumper (inntil 20 000 kroner), og luft-til-vann varmepumper (50 000 kroner).
  • I Hol kommune i Hallingdal gis det støtte til ny rentbrennende peisovn, varmepumper, utskifting av vinduer og etterisolering av bygg.

Få støtte til etterisolasjon og oppgradering av bolig

Høye strømpriser presser fram energisparende tiltak – som for eksempel å etterisolere en trekkfull bolig. Her ser vi nærmere på hvordan du kan oppgradere, og hva du kan søke om støtte til.

Strengere EU-krav

Et nytt EU-direktiv kan føre til at alle boliger som i dag er energimerket med «F» eller dårligere, må ha bedre energimerking innen 2030. Omkring 200 000 boliger har energimerket «F» eller dårligere i Norge i dag, og disse og mange andre boliger bør energieffektiviseres.

– Det er viktig for oss i Montér, som er Norges største byggevarekjede, å gjøre det vi kan for å bidra til å nå klimamålene som vi som samfunn må stå sammen om å nå. Dette er også noe av grunnen til at kravene til energieffektive boliger vil bli strengere fremover, sier konseptansvarlig for Montér Byggeservice, Christoffer Rukke.

Av Marius Jenssen

Next article