Hjem » Smart sparing » Aksjesparing på børs
Smart sparing

Aksjesparing på børs

Aksjesparekonto (ASK) passer for de fleste, og her kan du samle både aksjer og aksjefond. Foto. Getty Images

Stadig flere nordmenn har fått nyttig erfaring med aksjefond og kan nå driste seg til enkelt-aksjer på børs. Her skal vi dele noen av våre beste tips for deg som vil komme i gang med aksjehandel på børs.

For å handle aksjer på børs trenger du en plattform å handle på og ikke minst et sted å finne informasjon og analyser. Aksjesparekonto (ASK) passer for de fleste, og her kan du samle både aksjer og aksjefond. Med ASK får du utsatt skatt på gevinst og utbytte. Det du ikke kan ha på ASK-kontoen, kan du etablere en aksjehandelskonto for.

Kristin Skaug

Daglig leder for stiftelsen AksjeNorge

Kostnader ved handel

Hver handel koster en kurtasje, både ved kjøp og salg. Kurtasjen er en prosent-sats med en minstesats, en minimums-kurtasje. Du som vil handle for beløp under 10 000 kroner, bør regne litt på hva kurtasjen blir før du handler, så ikke kostnaden spiser opp avkastningen din.

Forstå hva du investerer i før du investerer

Lær litt om selskapet før du investerer. En god test er om du klarer å fortelle videre til en venn hva selskapet jobber med, hvilke muligheter de har og hvilke utfordringer de står overfor. Informasjon finner du på selskapets nettsider («investorer») og på børsens side for børsmeldinger: newsweb.no.

Noen spørsmål du bør stille deg på forhånd for hvert selskap er: Hvor stabile er inntektene? Vokser de? Går selskapet med overskudd? Hvor mye gjeld har selskapet, og vil de klare å betjene denne? Liker du det du leser om selskapet og ledelsen?

Lag en robust plan og følg med

Den største feilen vi gjør som småsparere, er å ikke ha en plan for investeringene og ikke følger med på viktige nyheter.

  • Spre risikoen på flere ulike aksjer, gjerne syv-åtte ulike.
  • Hvilke grenser for tap og gevinst har du for hver enkelt aksje?
  • Hva gjør du dersom det kommer overraskende nyheter?
  • Er det aksjer du skal holde deg unna?
  • Sjekk finanskalenderen for når selskapene kommer med resultater og nyheter.

Ikke handle aksjer på impuls, men søk mer informasjon først. Lykke til!

Av Kristin Skaug, daglig leder for stiftelsen AksjeNorge

Neste artikkel