Skip to main content
Hjem » Skandinavisk design » Vårt vakreste festplagg
mote

Vårt vakreste festplagg

bunad
bunad

Norske bunadstradisjoner er helt unike. Festplagget brukes av alle generasjoner og holder seg stadig like populært.

– I Norge har vi brukt bunad i ulike sammenhenger og til ulike formål i 150 år. Dette er helt enestående i europeisk sammenheng, sier kjedeleder i Norsk Flid Husfliden AS, Per Willy Næsseth.

For mens bruken av bunad i andre land stort sett begrenser seg til folkedans, brukes den som et festplagg av både unge og eldre i Norge.

– De siste tiårene har bunaden blitt enda mer populær og i større grad en personlig identitetsbærer og noe veldig attraktivt. Den skiller seg fra alle andre klesplagg og blir således helt unik, sier han.

Personlig valg

Hvorvidt du velger en bunad produsert i Norge eller utlandet mener Næsseth får være et personlig valg, og han understreker at Norsk Flid Husfliden ikke ønsker å være noe politi i denne sammenheng.

– Vi tenker imidlertid at det er viktig at kundene vet hva de kjøper og at det er en forskjell på produktene. Alle skal få det de ønsker seg og det de bestiller, og vi er ikke så opptatt av hvordan andre produserer bunad, sier han.

Trygt kjøp

Bunadens historie, egen produksjon og kvalitetskontroll er det som betyr mest for Norsk Flid Husfliden.

– Våre bunader er sydd spesielt for deg. Bunaden kan sys om, og behandles den riktig, lever den i flere generasjoner. Vi har systuer over hele landet og kan hjelpe deg både i forkant, underveis og etterpå. Dette er en trygghet som er viktig for mange, sier han.

Rådet er derfor å tenke gjennom hva som er viktig for deg. Er det historien, skreddersømmen, håndverket, kvalitetskontrollen, muligheten for omsøm livet ut, muligheten for å komme tilbake hvis noe ikke er som forventet, eller er valgmulighetene og pris det som betyr mest?

Vær stolt

Det finnes ingen lov som forteller deg hva som er rett og galt når det gjelder valg av bunad.

– Du kan derfor selv velge akkurat den bunaden du vil ha. Vår erfaring er likevel at det er blitt en personlig identitetsbærer, og at de fleste velger bunad fra et sted de har tilhørighet til. Uansett valg er det et minne for livet, og du skal være stolt av din bunad, sier han.

Next article