Skip to main content
Hjem » Skandinavisk design » Slik handler du bærekraftige plagg
Bærekraft

Slik handler du bærekraftige plagg

days-like-this
days-like-this
DAYS LIKE THIS: Genser i Svanemerket økologisk bomull, og jeans i Svanemerket økologisk bomull. Foto: Tone Tønseth/Trude Westby/Monica Kvaale

– Motebransjen har kanskje fortrengt det noen år, men i dag er de fleste enige om at bærekraftig produksjon er fremtiden, sier Linda Refvik, administrerende diretør hos Days Like This.

For å sikre en bærekraftig design og produksjon har Refvik og de andre hos Days Like This vært nødt til å lære seg å tenke litt nytt.

– Vi har laget en strategiplan som retter fokus mot flere punkter. For det første er vi bevisst kvaliteten på produktene vi designer og lager. Vi har valgt å jobbe videre med kvaliteter som økologisk bomull, resirkulert polyester, merinoull, lin og Tencel-viskose. I tillegg har vi sertifisert flere plagg med miljømerket Svanen, sier hun.

Hele designprosessen starter med å finne gode materialer av god kvalitet til de forskjellige plaggene, og dette er i følge Refvik et stort og ganske upløyd landskap.

– Men det finnes mange materialer å velge mellom selv når man vil drive bærekraftig, sier hun.

Gode råd

Videre har Days Like This valgt å fokusere på å gi plaggene en moderne, klassisk stil. På denne måten kan forbrukeren kjøpe plagg som varer lenge.

– I dag bruker vi hvert plagg i snitt sju ganger, og dette er det helt nødvendig å endre på. Det er bedre at hver av oss har færre kvalitetsplagg som vi kan bruke gang på gang og matche på forskjellige måter, enn at vi har klær i skapet som kun er moderne en kort periode og brukes noen få ganger, sier hun.

Kundene må dermed også ta sin del av ansvaret, men Days Like This bidrar gjerne med tips som kan føre til at plaggene varer lenger.

Riktig vaskemiddel

– Enkle grep kan forlenge levetiden til tøyet du kjøper, og det første rådet er å vaske klær sjeldnere. Vi vasker veldig ofte, men ofte er det ikke mer enn litt lufting som skal til, sier Refvik.

Dette gjelder særlig ullplagg. Ull kan med fordel henges opp til lufting i stedet for å legges til vask, og skal du først vaske dem, bør du være nøye med å velge vaskemiddel tilegnet ull.

– Det er svært viktig å velge gode vaskemidler. Hvis du er bevisst på å kjøpe vaskemidler som passer til de ulike tekstilene, holder plaggene dine seg fine mye lengre, sier hun.

La ullplaggene tørke flatt slik at de holder fasongen og fjern eventuelle nupper med en ullkam.

Nytt liv

Hvert år produseres det også plagg som aldri blir solgt, og dette overlageret ønsker Days Like This å nyttegjøre seg av.

– Det er jo ikke noe galt med klærne, de tilhører bare forrige sesong. Løsningen for oss ble butikken Archives by Days Like This. Dette er en egen butikk der gamle produkter kan sys om og få et nytt liv, sier hun.

Plaggene selges så til reduserte priser. Refvik legger til at hun for øvrig vil slå et slag for gjenbruk.

– Bruk Fretex og arranger partyer der du og venninnene bytter tøy med hverandre. Det er også flott å arve klær, sier hun.

Sjekk lappen

Ønsker du å sikre deg bærekraftig tøy neste gang du handler, anbefales det å ta en kikk på merkelappen. Er plagget laget i resirkulert polyester, står det på lappen, og du vil også se om det er Svanemerket, og dermed et miljømessig godt valg.

– Bevisstheten vokser heldigvis både i bransjen og blant forbrukerne. Vi må ta vare på kloden vår, og når vi ser at insekter og fugler forsvinner, og sjøen fylles av plast, er vi nødt til å ta alvoret innover oss. Dette er verdier vi trenger for å kunne se oss selv i speilet i fremtiden, mener Refvik.

Next article