Hjem » Skandinavisk design » Dansk toppblogger om skandinavisk design
mote

Dansk toppblogger om skandinavisk design

Hjemme hos Allan Torp
Hjemme hos Allan Torp

Tekst: Mali Borkhus Nordang Foto: Allan Torp

Hva kjennetegner skandinavisk design? Allan Torp er en dansk influencer og blogger, og står bak Danmarks mest leste designblogg, Bungalow5. Her gir han deg svarene.

 

 

Skandinavisk design er minimalistisk, funksjonell og langtidsholdbar. Komfort er viktig i tillegg til at det ser pent ut, og møblene har ofte flere funksjoner. Det som definerer skandinavisk design er fargene, stemningen, lyset vi har i Skandinavia, og materialbruken. Vi bruker mye tre, lær og glass. Vi har en rik historie tilbake til 1950-tallet, og store danske designere har siden banet vei for den skandinaviske stilen. Når vi ser tilbake på de skandinaviske møblene fra den tiden, skulle det se pent ut, men de skulle også ha en funksjon i det å gjøre hverdagen bedre.

– Vi skandinaver er også mer ærekjære i forhold til hjemmene våre. Vi inviterer gjester hjem på middag og liker å hygge oss hjemme, sier Torp.

Utvikling

Før holdt man seg mest til noen kjente designere, og brukte disse igjen og igjen. I de senere årene tør man bruke nye designere i større grad, ifølge Torp. Skandinavisk design har blitt mer og mer populær i utlandet, og det gjør at designerne også ser mer til utlandet for å finne inspirasjon.

– Man ser en utvikling i farger fra svart, grått og hvitt til andre farger. Å bruke tre har vært stort hele tiden, særlig eik. Men man begynner å se en tendens til å bruke mer eksotiske tresorter og andre farger enn lyst tre.

Den norske stilen er mer minimalistisk enn den danske, og det er litt mer tekstilbruk i Norge.

– Norske bloggere bruker mye grått, hvitt og litt beige. Danske bloggere bruker mer farge. Ellers ligner de tre landene i Skandinavia hverandre i stilen, forteller Torp.

Bytter stadig ut møbler

Selv har bloggeren sin helt egne stil. Han bruker elementer fra dansk design, men bruker mer farger, og har et litt mer maskulint preg.

– Jeg reiser mye og tar med meg inntrykk hjem. Som blogger ser man mye som man hele tiden blir inspirert av. Jeg skifter hele tiden ut interiøret. Hver sjette måned bytter jeg ut lenestoler og andre møbler. Jeg flytter også mye, så det blir stadig noe nytt, forteller Torp.

Allan Torp, dansk influencer og bloggeren bak Bungalow5. Foto: Abdellah Ihadian

Innredningstips

Det viktigste er at man spør seg selv «hva er viktig for meg?» At man har en egen stil og ikke bare kopierer andre.

– Det blir kjedelig med bare grått, hvitt og beige. Ha litt personlige bilder, så får gjestene noe å kikke på. Noe som forteller noe om ens liv, mener Torp.

Stolt på Skandinavias vegne

– Mine favorittdesignere skifter hele tiden, men noen danske merker følger jeg alltid med på. Medea, og Mater, de er dyktige. Menu gjør det bra, og det samme gjør Skagerak. Og en ny designer som gjør det godt er Chris Hallstrøm. Av norske er Andersen & Voll spennende.

– Det er lett å kjenne igjen skandinavisk design. Når jeg reiser rundt i verden, og for eksempel ser skandinavisk design på en restaurant i Hong Kong, kjenner jeg at jeg blir stolt på skandinavisk designs vegne.

 

Neste artikkel