Hjem » Påskestemning » Uvdal: En uoppdaget perle
Påskestemning

Uvdal: En uoppdaget perle

Alpinbakke i Uvdal
Alpinbakke i Uvdal
Foto: Vegard Breie

Med uberørt natur, hyttefelt på mellom 700 og 1100 meter  «øverst i Numedal» og tilknytning til Hardangervidda ligger Uvdal – en uoppdaget, unik og urørt vinterdestinasjon.

Destinasjonen er snøsikker, vakker, vill og ligger i underkant av tre timer fra Oslo. Likevel er den for mange helt ukjent.

– Mitt første utsagn om Uvdal var «hvor i all verden er det hen?», sier Christian Steimler, som i dag har hytte i området.

Han og familien på fire oppdaget Uvdal ved en tilfeldighet da foreldrene hans kjøpte hytte der, og etter én påsketur i dalen var også de forelsket.

– Øvre Uvdal har ekstremt mye å by på sommer som vinter. Her er det ikke for mange hytter og god plass til alle – det er forunderlig at ikke flere har oppdaget denne perlen av et sted.

Noe for alle

Hyttefolket består av både unge og gamle, med småbarn- og tenåringsfamilier og pensjonister. Også tilbudene er tilpasset det varierte klientellet.

– Her er det bratte bakker for nedoverkjørere, barnebakker og bakker for alle uansett hvor god man er. Det går langrennsspor i alle retninger som kjøres opp daglig, og om man ønsker kan man gå i «trikkeskinner» en hel dag på langtur. Her er det noe for alle, sier Steimler.

Det er hytter på begge sider av dalen, og på den ene siden er det muligheter for «ski in-ski out» med stort alpinanlegg. På den andre siden er det milevis med langrennsterreng, og sola står på fra morgen til kveld.

– Uvdal har et fantastisk langrennsterreng. Man er på vidda med en gang, og det er både vilt og vakkert med 180 graders  utsikt «mot fjell og vidder». Alpinanlegget er også utrolig bra med løyper for alle nivåer og bakker som er flere kilometer fra topp til bunn.

Alpinanlegget kan skilte med fall på nesten 600 høydemeter fra toppen på 1209 meter til bunn av anlegget.

– I år vil det også bli satset mye på en snowboard- og triksepark for de som ønsker å utfordre tyngdekraften ytterligere, legger han til.

Tett på naturen

«Tettere på naturen» og «uoppdaget, urørt og unikt» er slagord som brukes om Uvdal, og i følge Steimler ligger det mye sannhet i ordene.

– Her får du naturopplevelser du ikke får andre steder.

Ekstra stas syntes han det er at det ikke har blitt overbygget slik at også naturlivet byr seg frem.

– I vinter hadde vi en haukeugle som satt i toppen av et tre utenfor hver dag. Synet av orrhane og rype, og lyden av tiur er heller ikke fremmed. Er vi heldige kommer også rådyr eller mikkel rev traskende forbi. Det er virkelig unikt, og noe jeg innbiller meg at man ikke får der det er tettbygd og masse folk.

– Uvdal er virkelig en uoppdaget perle som jeg tror mange hadde vært glade for å oppleve. Det tikker stort sett alle de boksene man kan tenke seg. Det er lett å  være enn positive ambassadører for området.

Av Lisa Mathilde Donoghue

Neste artikkel