Skip to main content
Hjem » Påskestemning » Turpåske for alle
Påskestemning

Turpåske for alle

Vintertur over Hardangervidda
Vintertur over Hardangervidda
Vintertur over Hardangervidda. Bildene er fra etappen mellom Kalhovd, Helberghytta og Rjukan. Foto: Marius Dalseg Sætre /DNT

Påsken betyr for meg og mange andre snødekte vidder, solfylte fjellsider og late ettermiddager i hytteveggen. Årets sene påske betyr lange lyse dager og sol som varmer. Akkurat nå er vertskap på våre betjente hytter i full gang med forberedelsene for å kunne ta imot påskegjestene.

Dag Terje Klart Solvang

Dag Terje Klarp Solvang

Daglig leder DNT

Milevis av løyper er kvistet, matlager er fylt og senger res opp. Det er rett og slett litt høytidsstemning på hyttene våre nå, for dette har vertskapene gledet seg til lenge. Vi kan love klassisk påskestemning for alle de som drar til fjells!

Om du ikke har planlagt påskeferien ennå er det fortsatt mange muligheter. Jeg håper du finner inspirasjon til fine naturopplevelser i dette magasinet eller på Norges største turplanlegger UT. I tillegg til DNTs betjente hytter finnes det selv- og ubetjente hytter over hele landet, og ikke minst tusenvis av turmål som venter på å bli oppdaget av deg. Naturen er døgnåpen, gratis og for alle!

I år er det Frivillighetens år!

Du trenger heller ikke reise langt for å oppleve følelsen av påske, frisk luft og solvegg. Selv om ingenting sier «påske» som fjellet, kan turer i nærmiljøet eller en dagstur i bymarka også gi verdifulle avbrekk.

Utvis fjellvett!

Det er ikke det vi først og fremst vil tenke på, men påske er en tid på året der man kan komme ut for farlige forhold i fjellet. Vi vet at mange synes det er vanskelig å vurdere hva de skal ha med på tur. Selv på korte turer kan været snu eller du kan skade deg, eller du kan også møte andre som trenger hjelp. Derfor er det så viktig å planlegge turen godt og ha Fjellvettreglene i bakhodet uansett type tur. Om det er en stund siden du leste deg opp på hva Fjellvettreglene forteller oss, anbefaler jeg en repetisjon!

Ryggsekk på snø med påskeegg og sjokolade og klementin
Selv om ingenting sier «påske» som fjellet, kan turer i nærmiljøet eller en dagstur i bymarka også gi verdifulle avbrekk. Foto: Marius Dalseg Sætre /DNT

Takk til de frivillige som skaper opplevelsene!

Hvis du i løpet av påska kommer fram til en DNT-hytte, synker ned i en stol, finner varmen og nyter en kopp med toddy eller noe i et glass, da håper jeg du sende en tanke til våre mange frivillige i DNT. De som uten å få noe for det i kroner og øre bruker av sin egen tid, arbeidskraft og kompetanse til å vedlikeholde hyttene, bære ved, tømme utedass, kvister stier og vedlikeholder merka ruter. De som organiserer aktiviteter og turer, leder turlag, kurser turledere eller på andre måter legger til rette for at vi andre kan nyte naturen og DNTs tilbud.

I år er det Frivillighetens år. Gjennom 2022 vil forhåpentlig mye av innsatsen løftes fram i lyset og få den hederen den fortjener, og jeg håper politikere på alle nivåer sørger for at frivillighetens rammevilkår bevares og styrker. Jeg håper også 2022 også blir et år hvor enda flere får lyst til å bidra – enten som frivillig, eller som medlem i en frivillig organisasjon. Det er til nytte og glede for oss alle.

God påske – til fjells, ved sjøen, i byen, på jobb, på en DNT-hytte på din egen, ukjente perle!

/ Dag Terje Klarp Solvang Daglig leder DNT

Next article