Hjem » Påskestemning » Topptur i majestetiske Jotunheimen!
Tur

Topptur i majestetiske Jotunheimen!

Topptur i Jotunheimen
Topptur i Jotunheimen
Topptur i Jotunheimen. Foto: Privat

Ingen norske fjell tar deg høyere på ski. Finn fram feller og toppturski, og oppsøk skieldoradoet Jotunheimen.

Nybegynner eller ekstrem frikjører. Det spektakulære og varierte terrenget metter skihungeren uansett ferdighetsnivå. I Jotunheimen kan du gå alt i fra korte dagsturer i slakt terreng til den spektakulære Høgruta, en femdagers tur gjennom et av Norges flotteste fjellområder.

Høyfjellsdestinasjon

Har du først vært der, forstår du antakeligvis at eventyrlystne tindebestigere og fjellfolk har latt seg lokke av Jotunheimen helt siden 1800-tallet. Nasjonalparken midt i Norge er smykket med de høyeste fjellene i Nord-Europa, og er et utmerket område for ski- og toppturer vinterstid. Faktisk ligger de aller fleste av landets drøye 300 topper over 2000-meter i Jotunheimen. De mange isbreene bidrar dessuten til å forlenge vårskisesongen.

– Det er ikke mange steder i Norge der toppene er så tilgjengelige som i Jotunheimen. Her kan du faktisk bo på den samme fjellhytta i ei uke og to, og likevel gå nye dagsturer hver eneste dag, sier Ove Nestvold i guide- og aktivitetsselskapet Aktiv i Lom.

Han trekker frem muligheten for «ski rett fra døra» og et vell av nærliggende 2000-meterstopper som Jotunheimens særegenheter.

Velg deg våren

April og mai er den beste tida for toppturer i dette området. Da brøytes de beste adkomstveiene etter å ha vært vinterstengt, og det åpnes opp et eldorado for skifolk. Fra Sognefjellsveien når du blant annet de kjente toppene Storebjørn, Loftet og Store Smørstabbtind. Dessuten er strategisk plasserte turisthytter ypperlige utgangspunkt dersom du har fått samlemani, og ønsker deg over flest mulig 2000-meterstopper på én og samme tur. Fra Leirdalen, dalen som fører inn til Leirvassbu, kan du ved å traversere over rygger og breer, nå over 5-10 topper på én dag.

– Uansett hva du velger, er det viktig å alltid ha fokus på sikkerheten. Dersom du ikke har tilstrekkelig skredkunnskap, anbefales det å bruke guide, sier Nestvold, og tilføyer: – Husk å ta hensyn til vær og vind, og å sjekke at veiene er åpne!

Nybegynner eller ekstrem frikjører. Det spektakulære og varierte terrenget metter skihungeren uansett ferdighetsnivå.

Galdhøpiggen og Glittertind

Fjellbygda mellom øst og vest: Norges to høyeste fjell; Galdhøpiggen og Glittertind, ligger i Lom kommune, og kan bestiges vinterstid. Nasjonalparklandsbyen Lom i Oppland er et knutepunkt mellom øst og vest, og byr på et rikt utvalg av overnattings- og serveringssteder som har lang tradisjon i å ta vare på kresne og eventyrlystne fjellturister – enten de ønsker seg til tindene i Jotunheimen eller søker lun atmosfære for fred og ro. Her kan du velge mellom alt fra hotell og hytter sentralt i Lom  – til fjellstuer hvor du kan spenne på deg skia rett utenfor døra. Kulturen og den lokale kortreiste maten har stort fokus i området, så her er det muligheter for smakfulle opplevelser både før og etter skituren.

Både bortover – og nedoverski: Selv om Jotunheimen er et yndet topptureldorado, er det tett mellom kvista løyper og dermed ideelt å velge fjellski. Enten fra hytte-til-hytte eller til topps. Ønsker du heller å lange ut i velpreparerte langrennsløyper, kan du oppsøke Sognefjellet sommerskisenter, som ligger langs Nord-Europas høyestliggende fjellovergang 1400 m.o.h., og som i seg selv er verdt bilturen. Velkommen til Jotunheimen i vinter!

Av Mari Wedum

Neste artikkel