Skip to main content
Hjem » Påskestemning » – Påsken er selve betegnelsen på god stemning
Påskestemning

– Påsken er selve betegnelsen på god stemning

For «Pølsa» er påsken en høytid som alltid har lagt til rette for god stemning, enten det er i skiløypa eller om det er i brutal konkurranse med den 80 år gamle hyttenaboen.

Øystein «Pølsa» Pettersen er for folk flest kjent som en idrettsmann av rang. Mannen med det severdige kallenavnet har vunnet det meste som kan vinnes, og har siden han la skiene for godt i boden figurert som en folkekjær TV-profil i blant annet Mesternes Mester og 71 grader Nord. For han, som for de fleste andre nordmenn, er påsken et synonym med sol, ski og ikke minst god stemning.

– I og med at jeg har tilbrakt mye av livet mitt på ski, og tidvis har konkurrert en hel del i thigts har jeg ikke noen spesielle behov for å gå påskeskirenn lenger. Påske-akerenn synes jeg derimot er ekstremt gøy, og det har blitt en tradisjon for vårt hyttesamfunn på Skåbu, forteller Pølsa.

Prestisje å vinne

– Her gjelder spisse albuer og høy verbal melding. Jeg skal være helt ærlig å si at det ikke spiller noen rolle om jeg aker mot Sigurd (5), Oda (8) eller naboen min som nettopp har fylt 80. Jeg går inn for å vinne, for det er prestisje å stikke av med seieren. Man vinner absolutt ingenting, men det er likevel veldig viktig å vinne, fortsetter han.

Øystein, eller Pølsa som han er mest kjent som, fikk sitt kallenavn i studietiden, men selve opphavet til kallenavnet er kanskje ikke det folk først tror.

– Kallenavnet kommer fra at jeg er klumpete i beina. Når jeg tar på meg den berømte tightsen, som jeg jo har bekledd titt og ofte, ser jeg kanskje litt klumpete ut i forhold til andre. Om du for eksempel sammenlikner meg med Oddbjørn Hjelmeseth ser jeg klumpete ut, men det er egentlig bare fordi Oddbjørn er en type som forsvinner i fem minutter når han går forbi en lyktestolpe. Han har sommerjobb som brøytestikke, så at jeg er klumpete er helt fint for meg, sier han.

Skåbu-VM i aking

Pølsa forteller at påsken bestandig har vært viktig for ham. Før han ble foreldre til nevnte Sigurd og Oda var påsken en høytid som ble feiret slik ungdommen ellers gjør nå til dags, men etter at han ble far har fokuset endret seg. Fellesbetegnelsen for begge periodene er likevel ordet stemning.

– Før jeg ble far kom påsken alltid på et tidspunkt hvor sesongen var over. Da hadde jeg behov for å komme meg opp på hytta, dra på meg noen raske briller, og gjøre det som veldig mange andre ungdommer gjør i påsken – stå på ski og være med å lage god stemning i bakken. Da jeg ble far endret dette seg litt, selv om jeg fortsatt er opptatt av å komme meg opp på fjellet og bidra til å lage god stemning. Men ordet stemning betyr noe helt annet nå enn da, sier Pølsa mens han humrer.

– Ta akerennet som eksempel. Det er en tradisjon som virkelig bidrar til god stemning, selv om konkurransen er preget av blytungt alvor. Det er faktisk på det nivået at alle som deltar kjøper seg nytt akebrett hvert år. Kommer du på akerennet med et slitt akebrett kan du bare glemme å vinne. Her går jeg rett inn i toppidrettsbobla, og kjøper akebrett til meg selv hvert bidig år. Jeg kjøper ikke til kona eller kidsa, så hvor de får sine akebrett fra har ikke jeg noe med å gjøre. Jeg stiller til start med det beste utstyret, så får barna mine seile sin egen sjø. Dette er konkurranse, slår han fast.

Får tid med barna

På lik linje som alle andre har pandemien påvirket Pølsa, men til tross for den alvorlige situasjonen, klarer han å se den positive siden av en ellers mørk tid og gleder seg til å komme seg opp på fjellet for å spre påskestemning.

– Jeg skal upolitisk korrekt si at jeg har hatt et veldig fint år. Det handler først og fremst om at jeg har fått tilbringe mer tid med ungene mine, men også at man får kjent på at man ikke skal ta alle ting for gitt. Når det kommer til påsken er det to store fordeler med at vi har hytte i Skåbu. Det er skrått der, så det er perfekt for aking, og for det andre er det ikke så mange hytter der. Vi gjør det Bent Høie sier vi skal gjøre med et smil om munnen. Det blir en påske, og det blir garantert god stemning.

Next article