Skip to main content
Hjem » Påskestemning » Påskekos!
Påskestemning

Påskekos!

Det går fint å lage suppe i en gryte hengende over selve pannen. Oppskrift finner du nederst i artikkelen. Foto: frukt.no

Ut på tur eller i solveggen – det er kos å lage påskemat ute.

– Har du en primus så ta den med på tur. Det fort gjort å frese eller woke strimlete grønnsaker i en varm panne på primus. Grønnsaker tilberedet ute i det fri, gjerne med litt finhakket ingefær og hvitløk blir en fargerik opplevelse, mener Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Toril-Gulbrandsen

Toril Gulbrandsen

Matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt

Er du kledd for å være ute og har et godt sitteunderlag med deg, er det deilig å ta med seg «kjøkkenet» ut og lage mat i det fri. 

Det skal ikke så mye til for å sette ekstra smak og farge på turmaten. Mange elsker å tenne bål og grille pølser. Toril anbefaler i så fall å gi grillpølsene et løft. De fortjener fargerikt garnityr. Lag en enkel kålsalat og legg den i en boks og ta den med i sekken (finsnittet kål med noen dråper olje og eddik samt litt pepper). Annet garnityr som guacamole og tomatsalsa er også noe som bringer pølsemåltidet til nye høyder enten du griller hjemme eller steker dem på bålet. Enkelt når du har laget det på forhånd.  

Hva med å gi grillpølsene et løft? Med et fargerikt garnityr smaker pølsene ekstra godt. Foto: frukt.no

– Mange barn elsker å være med i matlagningen og forberedelsene til tur. Bruk tiden godt og la de få nye smaksopplevelser, lyder oppfordringen.  

Har du tilgang på en bålpanne kan vi anbefale å lage en rivesuppe. Det går fint å lage suppe i en gryte hengende over selve pannen. Kraft eller buljong og revne grønnsaker kokes fort til en suppe i en gryte over bålpannnen. 

Ostesmørbrød med paprika er også et alternativ å steke på bålet. Og når du er i gang med bål eller bålpanne så ta fram den påskegule bananen og fyll den med sjokolade og valnøtter. Det blir garantert en favoritt. Legg bananene på en rist på grillen eller bålpannen. De skal bli skikkelig sorte i skallet. Sjokoladen skal smelte. Du kan selvsagt steke dem på bålet. Pakke dem inn i folie før de legges i glørne. 

Den enkle varianten er en tursalat med appelsiner og bønner. Det smaker godt på tur. Har du en plastboks med lokk er det lurt å bruke den. Ha dressingen i bunn og legg ingrediensene lagvis med det tyngste nederst.

Er det ekstra kaldt så anbefales suppe på termos, for eksempel en kremet sellerirotsuppe. Vær obs på at du ikke lager suppe som du skal ha på termos for tykk. Den skal flyte godt ut av termosen.

Grove grønnsaksmuffins er godt å ha med på tur. Foto: frukt.no

Grove grønnsaksmuffins eller scones er godt å ha med på tur. Sørg for å ha noen slike i fryseren. De vil garantert falle i smak. Det er saftig og godt å ha som turmat. Oppskriftene finner du på frukt.no.

– Og det er alltid smart å ha med litt frukt og grønt å knaske på. Det smaker friskt og er populært for både store og små. Del opp appelsiner, epler og gulrot i spisevennlige biter på forhånd og pakk dem inn. Da blir det skikkelig påskekos, avslutter Toril. 

Oppskrift på Rivesuppe

Denne suppen er perfekt når du har dårlig tid eller når du trenger noe varmt på tur-termosen. Den er også fin å lage over bålpanne. Det går fort og du kan bruke de grønnsakene du har som er egnet til å rive på et rivjern.

Du trenger:

 • ½ løk
 • 1 båt hvitløk
 • 2 ss olje
 • 1 l grønnsaksbuljong
 • ½ bunt vårløk
 • 2 gulrøtter
 • 1 skive sellerirot
 • salt og pepper etter smak
 • 2 ss hakket frisk kruspersille

Fremgangsmåte

 • Rens og finhakk løk og hvitløk. Fres det i olje i en varm kjele.
 • Tilsett vann og buljongterning og kok opp.
 • Skrell gulrøttene og sellerien. Riv det og ha det i suppen. Kok opp.
 • Rens, finhakk eller riv vårløken og ha det i suppen.
 • Alt kokes til det er mørt, ca. 4 minutter.
 • Smak til med salt og pepper og et dryss hakket kruspersille.
 • Server suppen med brød til.

Av Opplysningskontoret for frukt og grønt

Next article