Hjem » Påskestemning » Maten smaker best ute
mat

Maten smaker best ute

Bål
Bål
Foto: Wanda Nordstrøm

Påskeferien er en perfekt tid å tilbringe ute i naturen. Ta med deg nye og gamle venner ut på tur, enten den er lang, eller rett ved stien. Disse oppskriftene vil uansett skape gode opplevelser og gjøre turen komplett.

Linsegryte med søtpotet

I denne kjøttfrie gryta har søtpoteten hovedrollen, mens røde linser bidrar med masse næring og deilig tyggemotstand. Hele cherrytomater som has i til slutt gir suppa friskhet, og gjør også at den holder lenge på varmen.

Her brukes det linser og tomater på boks som holder seg fint i sekken. Skal du på litt lengre tur kan du vurdere tørre linser som gir en lettere vekt. Gryta kan også fint tilberedes hjemme og fraktes i mattermos.

Linsegryte med søtpotet
Linsegryte med søtpotet – kjempegodt, og perfekt på tur! Foto: Wanda Nordstrøm

Ingredienser

Til cirka 4 porsjoner:

  • 1 stk søtpotet
  • 2 stk sjalottløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 0,5 stk rød chili
  • 2 dl vann
  • 1 pk hakkede tomater
  • 1 stk grønnsaksbuljong
  • spisskummin
  • salt
  • sort pepper
  • 1 boks cherrytomater
  • 2 bokser røde linser
  • Koriander
  • Nachos

Fremgangsmåte

  1. Kutt opp alle grønnsakene. Dette kan man jo godt gjøre før man drar hjemmefra.
  2. Varm opp oljen og ha i søtpotet i terninger og finhakket løk. La dette surre til løken er blank. Tilsett finhakket hvitløk og chili. La det surre ytterligere et par minutter til det får farge.
  3. Senk temperaturen og tilsett vann, hakkede tomater og buljong. Smak til med spisskummin, salt og pepper. La alt koke i cirka 15 minutter til søttpoteten blir mør.
  4. Ha til slutt i hele cherrytomater og røde linser. Server med litt limebåter, koriander og nachos. Her fungerer det nok utmerket med en klatt rømme/kesam for den som liker det også.

PS! Det er fult mulig å gjør gryta hottere med mer chilli, evt litt kayennepepper. Her må man bare smake seg frem.

Sjokoladekake i appelsinskall

Sjokolade og appelsin er en god kombinasjon, og en smak kanskje mange forbinder med påsken. Hvorfor ikke bland de sammen og få en herlig dessert på tur. Siden de også bør stekes i glørne og i den siste varmen fra bålet før det nesten er utbrent, er det også en fin unnskyldningen til å drøye hviletiden på tur litt ekstra.

Sjokoladekake i appelsinskall
Sjokolade og appelsin, hvilken uslåelig kombo! Smaker ekstra godt ute i naturen. Foto: Wanda Nnordstrøm

Dette trenger du

  • Appelsin
  • Sjokoladekakerøre
  • Kniv
  • Skje
  • Folie

Fremgangsmåte

Lag røren til sjokoladekake hjemme. Her kan du bruke din egen favorittoppskrift eller en ferdig miks. Husk det går ikke så mye røre i hver appelsin, så lag røre etter hvor mange appelsiner du tenker å bruke.

Røren kan tas med i en beholder. Erfaringsmessig er sjokoladekakerøre litt tykk, og kan være vanskelig å få ut av en hard flaske. Bruk derfor en beholder som du kan putte en skje nedi, eller en myk flakse som kan klemmes.

Start med å kutt av «lokket» på appelsinen.

Grav deretter ut innmaten med en skje. Behold litt appelsinkjøtt så sjokoladekaken får en deilig smak av appelsin, og blir saftigere og ikke så lett brent.

Fyll opp med sjokoladekakemiks. Ikke fyll de helt opp for da vil det heve over kanten.

Sett på lokket og pakk de inn i folie før de legges på glørne (ikke direkte flamme) i 20-30 minutter. Det kan være lurt å ikke presse «lokket» for hardt på, og pakke aluminiumsfolien løst på toppen så deigen får plass til å heve.

Så er det bare å kose seg!

Turmat fra hele verden er et initiativ som har til hensikt å få flere mennesker ut i naturen gjennom gode mat- og turopplevelser. De bruker mat som brobygger mellom norsk turkultur og utenlandske mattradisjoner.

Finn flere oppskrifter på spennende mat til ditt neste utemåltid på turmat.no

Av Turmat.no

Nesta artikkel