Hjem » Påskestemning » Klatrepark – stor naturopplevelse for hele familien
Sponset

I klatreløypene til Høyt & Lavt møter du morsomme hindre som vil utfordre både balansen, koordinasjonen og komfortsonen din. Målet er å ha det gøy sammen og oppleve mestring.

– Jeg liker å bruke sitatet til filosofen Arne Næss: “Det er ikke jeg som har begynt å klatre, det er dere som har sluttet”. Det beskriver egentlig godt hva du får i en klatrepark. Som voksen tar du leken tilbake. Som barn så fortsetter du bare med det du liker å drive med, sier Olav Tarjei Valebjørg, markedssjef i Høyt & Lavt Gruppen.

Olav Tarjei Valebjørg Markedssjef i Høyt & Lavt Gruppen

Olav Tarjei Valebjørg

Markedssjef i Høyt & Lavt Gruppen

I dag finnes det Høyt & Lavt klatreparker i store deler av landet, fra Mo i Rana i nord til Kristiansand i sør. Klatreparker er i skuddet som aldri før.

– Det er jo en grunn til at unger synes at det å klatre i trær er noe av det kuleste de gjør. Når du får zipline og noen hindre i tillegg, så blir det jo en gavepakke, sier Valebjørg.

Dessuten er det gøy å se at du mestrer mer og mer. Du kan for eksempel begynne med en lett klatreløype bare en meter over bakken, og etter hvert gå videre til vanskeligere klatreløyper. Du vil gradvis merke at du mestrer større utfordringer etterhvert som du blir mer komfortabel i høyden.

– Høyt & Lavt er et sted der du kan utfordre deg selv uavhengig av forkunnskaper. Du kan være ekstremt høyderedd eller en ekstrem våghals. Du finner noe du kan bryne deg på uansett. Alle har mulighet til å sitte igjen med mestringsfølelse etter et besøk, sier Valebjørg.

en familie som hopper på et nett
Nett & Sprett krever ikke noen form for utstyr eller opplæring. Fotto: Terje Aamodt

En aktivitet for hele familien

Klatring er ikke bare for barna. Også voksne kan bli med opp i trærne.

– Klatring er en aktivitet som hele familien kan gjøre sammen. Her kan familien klatre løypa i samlet flokk og motivere hverandre. Det er en aktivitet som skaper fellesskap og samhold, sier Valebjørg.

Selv kranglete tenåringer snur om, og begynner å samarbeide og motivere hverandre når de kommer opp i klatreløypene.

–  Så er det sunt å være i aktivitet og sunt å være ute. Her har du jo en kjempemiks. Klatring er en aktivitet som aktiverer det meste av kroppen. De fleste muskelgruppene er i spill, samtidig som du trener koordinasjon og balanse. Det er en forholdsvis komplett form for aktivitet, sier Valebjørg.

Klatreløyper for både store og små

Klatreløypene går gjerne fra plattform til plattform i trær eller stolper, med forskjellige hindringer underveis. Og du er bestandig sikret i en wire.

I det siste har flere av klatreparkene i tillegg innført et nytt konsept som heter Nett & Sprett. Nett & Sprett krever ikke noen form for utstyr eller opplæring. Her kan barna løpe rett inn etter å ha fått billettbåndet på hånden og leke så mye de vil.

– Dette er mest beregnet på mindre barn, men også unge og voksne kan bli med opp i Nett & Sprett. I tillegg er det en viss sprett i nettet som gjør at barna synes det er kjempemorsomt, sier Valebjørg.

Gratis adgang

Om du av ulike grunner må holde deg på bakken mens resten av gjengen boltrer seg i klatreløypene, betaler du selvfølgelig ikke inngangspenger.

– Hvis du er besteforeldre med barnebarn, kan du sende barna opp i trærne, og sitte og nyte en kopp kaffe selv, sier Valebjørg.

Synes du at det blir for skummelt å være så høyt over bakken, eller om det er andre ting som gjør at du vil ned før klatreløypa er slutt, så finnes det exit-stiger der du kan klatre ned underveis.

– Vi har instruktører rundt om i hele klatreparken som følger med. De er veldig gode til å se om folk har problemer eller ikke og tilbyr hjelp om noen skulle trenge det, avslutter Valebjørg.

Tekst Sissel Nilsen

Neste artikkel