Skip to main content
Hjem » Påskestemning » Fjellpåske i majestetiske Jotunheimen
Sponset

Hva med å bytte ut lange heiskøer og trengsel i langrennssporet med boltreplass blant landets høyeste fjell, utsøkt lokalmat og hyttehygge?

 Ansiktsbilde på Mari Arnøygard Wedum

Mari Arnøygard Wedum

Daglig leder Visit Jotunheimen

Påska i Lom og Jotunheimen oppfyller alle påskedrømmer. Ved siden av sol i fjeset, fyr på peisen og god stemning i hytteveggen, innbyr det viltre høyfjellsterrenget til snø- og skilek for både store og små. Her kan du vandre opp i høyden og speide utover tinderekkene, gå fra hytte- til hytte på fjellski, kruse over hvitlagte isbreer eller leke deg i snøen. 

Lom – fjellbygda mellom øst og vest 

Midt i kremen av fjellheimen ligger nasjonalparklandsbyen Lom som et knutepunkt mellom øst og vest. Det sjarmerende bygdesentrumet er en perfekt «feriebase», med gangavstand til bakeri, butikker og serveringssteder, flere godt merka lokale vandreturer – og kort veg til fjells! 

Nasjonalparken midt i Norge er nemlig smykket med de høyeste fjellene i Nord-Europa, med Galdhøpiggen og Glittertind som de to høyeste. Faktisk ligger de aller fleste av landets drøye 300 topper over 2000-meter i Jotunheimen. De mange isbreene bidrar til å forlenge vårskisesongen.  

Leirvassbu fjellstue i Jotunheimen ligger idyllisk til 1400 moh. ved Leirvatnet i Leirdalen, og er et ypperlig utgangspunkt for toppturer med flust av 2000-meterstopper rett utenfor døren. Foto: Sven Erik Knoff

Høyfjellspåske på trivelige turisthytter  

Strategisk plassert mellom fjelltoppene; finner du et rikt utvalg av overnattings- og serveringssteder som har lang tradisjon i å ta vare på kresne og eventyrlystne fjellturister.   

– I Jotunheimen kan du faktisk bo på den samme fjellhytta hele påska, og likevel gå nye dagsturer hver eneste dag, forteller Mari Arnøygard Wedum i Visit Jotunheimen. Hun trekker frem muligheten for «ski rett fra døra» og et vell av nærliggende 2000-meterstopper som Jotunheimens særegenheter. 

Kulturen og den lokale kortreiste maten har stort fokus i området, så her er det muligheter for smakfulle opplevelser både før og etter skituren.  

Om du ikke er kjent, eller ønsker å finne den beste snøen eller råeste utsikten, tar fjellvante skiguider deg gjerne med på tur – med fokus på sikkerhet og mestring. Og mangler du utstyr, kan du leie både ski, skredpakke og annet turutstyr i området. 

Høgruta i Jotunheimen er en 5-dagers skitur mellom 2000-meterstopper, breer og betjente turisthytter i Jotunheimen. Ruta har raskt blitt en klassiker som har havnet høyt på prioriteringslista til toppturfolket. Foto: Live A Sulheim

Både bortover – og nedoverski  

Selv om Jotunheimen er et yndet topptureldorado, er det tett mellom kvista løyper og dermed ideelt å velge fjellski. Ønsker du heller å lange ut i velpreparerte langrennsløyper, blir det kjørt opp kilometervis med langrennsløyper på høyfjellsplatåene Sognefjellet og Valdresflye. For barnefamiliene er dessuten fjellstuene en ypperlig base for kortreiste og varierte uteaktiviteter hele påska. 

Og det er lov å bli sittende i solveggen og bare nyte roen og utsikten. Velkommen til fjells!  

Skrevet av: Mari Arnøygard Wedum /Visit Jotunheimen

Next article