Hjem » Påskestemning » Fire stjerners frokost
mat

Fire stjerners frokost

Ole Martin Alfsen
Ole Martin Alfsen
Foto: TVNorge

Spiser du et par skiver brød til frokost nærmest i søvne? Hvorfor ikke følge Ole Martin Alfsens råd og ta helge- og feriefrokostene til nye høyder?

– Som sosialt samlingspunkt syns jeg at middagen er det viktigste måltidet. Men for å komme i gang på en skikkelig måte, og for å få en god spiserytme i løpet av dagen, må jeg ha skikkelig frokost. Derfor er frokosten totalt sett det aller viktigste måltidet for meg, sier Ole Martin Alfsen som er kokk og blant annet kjent fra Fire stjerners middag på TV Norge.

Han forteller at hverdagsfrokostene gjerne har et relativt ordinært innhold, men i motsetning til mange av oss baker han ofte sitt eget brød som han enten steker dagen før eller om morgenen. Han lager også egen müsliblanding med bær som han rører og fryser når det er sesong for det og lager av og til sitt eget knekkebrød.

– Jeg er veldig glad i leverpostei, derfor lager jeg gjerne leverpostei i store porsjoner og fryser den i rå tilstand. I helgene, og særlig på søndagene, serverer jeg nystekt, lun, leverpostei og resten av uka spises den som frokostpålegg, forteller han.

Oppgradert helge- og feriefrokost

I helgene og i feriene er det lettere å oppgradere frokosten siden vi har bedre tid. Det trenger ikke være de store og kompliserte tingene man må gjøre for å skape en liten frokostfest og noe utenom det vanlige:

– Du har egentlig et vell av muligheter. Selv har jeg på mange måter to frokoster i helgene, den første består bare av litt frukt som jeg spiser med en gang jeg står opp. Deretter lager jeg en skikkelig frokost. Den består som regel av mye av det samme pålegget som vi bruker til vanlig, men jeg liker å lage noe i tillegg, sier han.

– Eggerøre er en favoritt, men den må være skikkelig kremet og ha den rette konsistensen for å bli akkurat sånn som jeg liker den best.

Ole Martin forteller med stor innlevelse at eggerøren blir best når han bruker en spiseskje melk per egg, tilsetter litt salt og vender eggerøren på svak varme til den tykner lett. Deretter tilsetter han litt halvtemperert smør som emulgerer og gir god smak, samt gressløk og pepper til slutt.

– Så må du få eggerøren ut av panna, ellers blir den for mye stekt. Serverer du denne til varmrøkt makrell eller litt røkelaks, så scorer du en innertier på en rett som både er raskt og enkel å lage, forklarer han.

Smak og lukt henger nøye sammen og appetitten forsterkes gjerne av gode lukter. Derfor er det fint å ha en brødrister på frokostbordet.

– Ingenting er som lukten av ristet loff. Eller, enda bedre, stekt bacon. Du trenger ikke å steke bacon i panne. Det aller enkleste er å steke bacon på litt bakepapir i en langpanne i stekeovnen. Jeg liker å holde temperaturen på 175 grader, som ikke er så høyt. Da må baconet steke litt lenger, men resultatet blir bedre enn hvis du steker det på høyere varme, smiler Ole Martin.

Noe søtt og godt

Mens det er ganske vanlig å servere kaker til frokost i mange andre land, har vi færre tradisjoner knyttet til det å servere søte ting til frokost her til lands. Unntakene er gjerne syltetøy og sjokoladepålegg:

– I det vanlige spiser jeg lite søtt til frokost, men akkurat i helgene unner jeg meg en liten dessertskive. Jeg er fryktelig glad i honning, derfor tar jeg gjerne en skive med smør og honning før vi avslutter frokosten. Vi har også hatt hjemmelaget nugatti. Da gjerne med litt mørkere sjokolade så den får en litt mer voksen smak, det også er godt. Ellers elsker barn amerikanske pannekaker med lønnesirup og cottage cheese, det er en liten slager, sier Ole Martin.

Gjester til frokost

– Det er litt synd at vi ikke inviterer flere gjester til frokostmåltidet, for det er veldig hyggelig å spise frokost sammen. Akkurat til 17. mai gjør vi det, men ellers er det ikke så vanlig. Egentlig bør nok flere invitere familie og venner til frokost på de dagene hvor de har litt ekstra god tid. Inviter dem til sen frokost og server en frokost som inneholder litt mer enn det du pleier å servere og ta dere god tid ved bordet. Det blir helt sikkert en suksess, avslutter Ole Martin.

Av Tom Backe

Neste artikkel