Hjem » Påskestemning » Cecilie Skog: – I naturen får jeg lufta kokosnøtta
Tur

Cecilie Skog: – I naturen får jeg lufta kokosnøtta

Cecilie Skog
Cecilie Skog
Planlegges turen godt nok unngår man misforståelser og konflikter underveis, sier Cecilie Skog. Foto: Privat

I vårt langstrakte land er turmulighetene uendelige enten du liker høye fjell, dype skoger, lange fjorder eller idylliske tjern.  

Sommerferie og late dager legger til rette for lange, gode turer i skog, mark, fjell og ved kysten, og en av dem som utnytter fine dager uansett årstid er Cecilie Skog. Hun er kjent for sine turer til Mount Everest, Sydpolen og Nordpolen, men med to små barn, blir det litt kortere turer nå enn før.

– Turene må selvfølgelig planlegges litt annerledes nå, men det viktigste er ikke alltid det å gå så langt, men det å finne roen, være fysisk aktiv og lufte vettet, sier hun.

Planlegg godt

For Cecilie er planlegging en viktig del av turen, og hun anbefaler alle som skal ut på tur å sette av god tid i denne fasen.

– Sett dere ned sammen og finn ut hvilke forventninger og ønsker hver av dere har. Det er fint å kunne glede seg sammen til en tur alle føler de har et forhold til, sier hun.

Dette er også viktig for å unngå misforståelser og konflikter underveis.

– Sett dere ned med kartet, sjekk hva som finnes underveis, tenk gjennom hvor dere vil gå, hvor dere vil slå leir og se om det er noen kulturminner eller aktiviteter dere vil få med dere på veien, anbefaler hun.

Ta med barna på planleggingen, for selv om de er små kan også de se på kartet og pakke sekken.

– Husk ellers at med barn på tur er det viktig å la leken bli en del av opplevelsen. Få barn syns det er gøy å gå langt, men de syns det er veldig moro å leke og elsker som regel hengekøyer, sier hun.

Går av seg rastløsheten

Samtidig vil Cecilie slå et slag for spontaniteten. Ha rom for å ta en ekstra pause, sove under åpen himmel, bade naken eller gå en litt annen vei enn planlagt. Ha gjerne en plan B klar på steder der du ikke er helt sikker på at du får gjennomført den opprinnelige planen.

– Det er kanskje litt selvmotsigende å si at du både skal planlegge godt og være spontan, men begge deler er viktig. Prøv å la turen leve litt sitt eget liv, sier hun.

Og selv om også de korte dagsturene kan være fine, anbefaler hun å sette av noen dager når du har ferie og muligheten til det. Selv har hun erfart at hun trenger flere dager på å bli kvitt rastløsheten, behovet for å sjekke mail og annet som hører hverdagen til.

– Nyt å kunne være mer oppmerksom og tilstede i livet og å ikke ha neoninntrykk og forstyrrelser fra en bråkete by, sier hun.

Husk kart og kompass

Mat er en viktig del av turen, men prøv å begrense vekten. Pakk derfor helst ned tørrmat og frysetørket mat som ikke veier så mye

– Og det hvis du baserer deg på å fiske underveis, anbefaler jeg uansett å ta med backupmat. Du har ingen garanti for at fisken biter og sultne folk er veldig dårlige turvenner, sier Cecilie.

Husk for øvrig å ta med navigeringsutstyr og bruk det flittig. I sommerfjellet må du være forberedt på at været skifter, og da er det viktig at du til en hver tid vet hvor du er.

– Jeg vil for øvrig anbefale alle som skal på tur å ta en titt på fjellvettreglene under planleggingen. Reglene er revidert og inneholder mange gode, generelle råd til turgåere, sier Cecilie.

Sjekk yr

Uansett hvor i landet du bor, finnes det mange turmål å velge mellom.

– Selv trives jeg godt langs kysten der fjell og fjord møtes, og jeg slår gjerne et slag for Sunnmørsalpene og Romsdalen. Der er det også mulighet for å besøke landets fineste by, Ålesund, eller hva med å legge turen om Åndalsnes i juli når Norsk Fjellfestival arrangeres, sier hun.

Også Lofoten har en spesiell plass i Cecilies hjerte, og hun anbefaler dessuten padleturer blant holmer og skjær i Rogaland og Hordaland.

– Har du muligheten til å være litt spontan og velge reisemål når turen nærmer seg, vil jeg anbefale å følge litt med på yr. Det gjør jo ikke noe om du får en dag eller to med regn, men det er litt kjedelig å sitte med tåken nedi kaffekoppen hele turen, sier hun.

Av Katrine Andreassen

Neste artikkel