Skip to main content
Hjem » Påskestemning » Bli oppladet – ikke utladet
Påskestemning

Bli oppladet – ikke utladet

Barn kaster snø opp i luften
Barn kaster snø opp i luften
Foto: Kristian Leinan
Lasse Heimdal

Lasse Heimdal

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv

Foto: Wanda Nordstrøm

Påsken er for mange synonymt med snø, ski og appelsin, eller kanskje utlandet og en solseng. Men for flere og flere av oss blir både tilgangen på snø og ledig tid et stadig mindre gode. Dessverre.

Derfor vil vi kanskje om noen år tenke annerledes om hva som er en tradisjonell påskeferie.

Men dette åpner også dører for nye påskeopplevelser. For flere og flere ser at man fint kan ha en hyggelig påskeferie uten at man må betale i dyre dommer, eller reise langt av gårde.

Trenger ikke reise langt og betale dyrt

Hvorfor må vi ha så høye ambisjoner når vi skal ha ferie? Man kan jo like gjerne finne på artige ting i sitt nærområde, som å dra på en dyr og lite klimavennlig ferietur til Florida.

Har du små barn, kan jeg nesten garantere deg at det aller viktigste for barna er at du setter av tid til å være sammen med dem, og at dere skaper gode opplevelser sammen. Og det trenger man absolutt ikke reise langt for å få til.

Her i Norge er vi så heldige at vi har masse vakker natur. Nesten uansett hvor i landet du bor, så er det trolig ikke veldig langt til et fint nærturområde. Har du tenkt på at disse stedene er rene fornøyelsesparker for små barn?

Eventyr i nærområdet

Har du knapt med tid denne påsken, slår jeg et slag for at dere blir hjemme, og planlegger spennende opplevelser i nærområdet. Slik kan dere også spare både reisetid og utgifter. Noe utstyr har dere kanskje fra før, mange opplevelser krever knapt utstyr, og mye utstyr kan man også låne eller leie gjennom sin lokale utlånssentral eller BUA.

Hva med å ta med noen venner eller familien på en lavterskel overnattingstur i nærheten av der du bor? Eller hva med å spise middagen ute, med kanskje et bål til? Det skal ikke mye til før man får en stor og fin opplevelse.

Ikke bare er dette opplevelser som er enkle å gjennomføre, men de gjør også godt for både kropp og sjel.

Å puste inn frisk luft, la øynene hvile på et stille vann, eller kjenne myk skogbunn under føttene har faktisk målbare effekter på helsa vår, viser en rekke studier.

Godt for kropp og sjel

En av forklaringene på hvorfor vi føler oss bedre av å være i naturen, har vi fått av forskere ved Stanford University i California.

I en undersøkelse delte de forsøkspersonene inn i to grupper, der en gruppe skulle gå langs en motorvei, mens den andre gikk gjennom en park med blomster og trær. En hjerneskanning viste at blodgjennomstrømningen i hjernen var annerledes i den gruppen som hadde gått i naturen. De ga også uttrykk for færre bekymringer.

Studier som dette viser at selv korte turer i naturen faktisk endrer hjernen vår – og har en målbar positiv effekt på negative tanker.

Så ved å rette fokuset mot de nære naturopplevelsene og dine kjære i påsken, kan jeg nesten garantere at du får en ferie der du er mer oppladet enn utladet.

God påske!

Av Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv

Next article