Skip to main content
Hjem » Made in Norway » Produserer noen av verdens mest kjente møbelklassikere
Made in Norway

Produserer noen av verdens mest kjente møbelklassikere

Foto: Pernille Münter
Foto: Pernille Münter

LK Hjelle er et tredjegenerasjons firma der vår lidenskap og stolthet er å lage møbler med førsteklasses design, kvalitet og komfort. Det har vært viktig helt fra da Lars Karl Hjelle grunnla LK Hjelle i 1940.  Derfor tar vi godt vare på vår dyrebare arv, samarbeider tett med dyktige designere og produserer alle våre møbler på vår egen fabrikk i Sykkylven.

– Hvordan kan vi skape en bedre fremtid for barna våre?, spurte Lars Karl.

Gründerens pågangsmot skapte arbeidsplasser i en tid da dette var en stor mangel. I over 80 år har det blitt produsert høy kvalitet i hans navn. Kundene har gledet seg over møbler som holder seg gjennom ulike tidsepoker både i form og kvalitet.

Produksjonen gjøres fortsatt lokalt, fordi det er bra for folk og natur. Ikke bare produserer vi alle våre modeller på fabrikken vår, men våre underleverandører av for eksempel skum, stål, dunputer og pappesker befinner seg innenfor en radius på 90 kilometer fra fabrikken. LK Hjelle viser hva som er mulig med industrielle klynger av spesialisert og hyper-lokal produksjon. Bærekraft har vært en naturlig del av LK Hjelle helt fra starten, lenge før ordet i det hele tatt ble brukt.

Dag Hjelle

Produktutvikler, LK Hjelle

Å velge kvalitet er bærekraft

I dag produserer vi noen av de mest kjente norske stolene fra Scandinavian design perioden. Fredrik Kaysers Modell 711, Ingmar Rellings Siesta og Sigurd Resells Falcon. Disse har blitt internasjonale ikoner som de fleste kjenner til. De var banebrytende i sin samtid, og kan regnes blant verdens mest kjente møbelklassikere. Dette beviser at tidløse kvalitetsprodukter er bærekraftig, og blir tatt vare på hos brukerne.

Flere norske formgivere begynte sin kreative reise hos LK Hjelle. Som for eksempel trioen Norway Says bestående av Andreas Engesvik, Espen Voll og Torbjørn Anderssen. I 2003 begynte samarbeidet med Norway Says og var starten på en spennende og definerende epoke for LK Hjelle. I løpet av det første året fikk vi utmerkelser som Hedersprisen for God Design, Wallpaper Design Award, Forum +1-prisen, og nominert til Blueprint-prisen på 100 prosent design i London.

Målet vårt er å skape vakre, tidløse skandinaviske møbler. Å være en norsk familiebedrift som produserer møbler til et internasjonalt marked krever mot. Foto:  LK Hjelle arkiv

Med lang levetid i tankene

Utskiftbare deler og sirkulære modeller har vært hovedfokuset i produktutviklingen vår de siste årene. Her har Siesta stolen vært vår ledestjerne. Da den kom på midten av 60-tallet ble den designet med lang levetid i tankene. Alle deler på Siesta er utskiftbare, og vi selger løse deler til gamle stoler slik at kunden kan ivareta og reparere produktet sitt slik at det kan gå videre til neste generasjon. Dette tankesettet har vi videreført også i nye produkter de siste årene. Som for eksempel på produkter som Ada og Ami. Disse kan man enkelt bytte trekk på selv hjemme.

Vi er veldig tydelige på at gode produkter kan være med på å berge verden. Det generelle masseforbruket må reduseres, og nye produkter må ha god kvalitet og være konstruert for å gå i arv til kommende generasjoner.  Dette er en betingelse vi stiller både til våre leverandører, og formgivere som vil samarbeide med oss.

Tekst: Dag Hjelle

Next article