Hjem » Made in Norway » Fagarbeiderne våre er helt essensielle
Sponset

«Made in Norway» – den første tanken mange får, er små lapper sydd inn i eller stempler på et produkt du kan kjøpe i en butikk eller på nett. Det gjør ikke vi i Norsk forening for fjellsprengningsteknikk (NFF). Vi tenker på alle de flinke fagarbeiderne våre som sikrer at vi har kompetanse til å bygge landet vårt. «Made in Norway for Norway» kunne vært stemplet på det vi holder på med.

Tunnel-Norge skiller seg ut fra mange andre land i Europa. Vi har en grundig fagopplæring av de sertifiserte bergsprengerne, som står bak 90 prosent av all tunnelbygging her i landet. Sammen med Maskinentreprenørens forening (MEF) og Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) sørger NFF for at vi opprettholder denne kompetansen. Ingen andre land i Europa sørger for fireårig utdannelse av de som håndterer sprengstoffet. For å bli bergsprenger i Norge har man normalt først to år med teori etterfulgt av to års praksis i fjell- og bergverksfag. Dette avsluttes med en eksamen for å bli sertifisert bergsprenger. Hvert femte år må de gjennom et oppfriskningskurs med nok en eksamen for å beholde sertifiseringen. Dette for å sikre at de jevnlig er oppdatert på gjeldende lover og regler, samt beste praksis.

Tone Nakstad

Generalsekretær Norsk forening for fjellspregningsteknikk (NFF)

Andre fagarbeidere er også nødvendige

Tilsvarende kunnskaps- og kompetansebygging må også de andre fagarbeiderne gjennom før de kan bidra til «Made in Norway». Det er mange fag som er nødvendige for å bygge Norge; betongarbeidere, tømrere, elektrikere, maskinførere, anleggsmaskinreparatører osv. Listen er lang!

Vann, strøm og avløp

Flinke damer og herrer sørger for at du og jeg får rent vann i springen og fornybar energi i hus og hytte. Ingen av oss tenker til daglig på hvor det blir av avløpsvann og kloakk. Det forsvinner bare ned i et sluk og så ledes det under bakken der det renses og fjernes uten at de fleste av oss merker noe som helst. Elegant! Fagarbeiderne våre gjør det også mulig for oss å bevege oss på kryss og tvers enten med bil, tog eller bybaner av alle slag. De er til og med nødvendige for utbygging av de fleste flyplasser i vårt langstrakte og bergrike land.

I disse tider må vi også trekke fram at de samme ressursene gir oss muligheten til å benytte berget som naturlig beskyttelse av kritisk infrastruktur som militære anlegg, lufttrafikkstyring, samt data- og oljelagring, for å nevne noe.

Samarbeidet unikt

Det norske tunnelmiljøet skiller seg ut fra andre land gjennom måten å samarbeide på. Det er liten avstand og et godt nettverk mellom tunnelarbeiderne, ingeniørene, geologene og alle de andre som er med på laget for å bygge Norge. Det gjør oss imponerende effektive når vi holder på med «Made in Norway for Norway».

Norsk forening for fjellspregningsteknikk ble startet i 1963 for å samle og styrke fagmiljøene som jobber med teknologi for bergarbeid.

Les mer på nff.no

Tekst: Tone Nakstad

Neste artikkel