Skip to main content
Hjem » Made in Norway » Bjørklund1925 ostehøvel. En nasjonalskatt skal ut i verden
Sponset

Thor Bjørklund, møbelsnekkeren fra Lillehammer, skapte ostehøvelen i 1925 og sørget både for tynnere osteskiver og en bedre husholdningsøkonomi. I dag selges det nesten 200 000 Bjørklund1925 ostehøvler rundt omkring i hele verden, og tynne skiver og økonomisk fokus er fortsatt aktuelt den dag i dag.

Bjørklund1925 ostehøvel har lang historie og 45 prosent av produksjonen eksporteres til utlandet. Det sier seg selv at den unge møbelsnekkeren fra Lillehammer traff godt den gangen han skapte og tok patent på ostehøvelen.

– Osteprodusentene på 20-tallet var ikke så glade for de tynne skivene som gjorde at osten holdt lenger. Ryktene skal ha det til at de til og med oppfordret til å kaste høvlene, men det er jo helt tydelig at Thor Bjørklund gjorde noe riktig, smiler daglig leder for Bjørklund1925, Lars Jørgen Jensen.

Lars Jørgen Jensen

Daglig leder, Bjørklund1925

Overføres fra generasjon til generasjon

I dag som den gang består Bjørklund1925 ostehøvelen av fire deler, blad med egg, mellomstykket og skaft.  De fire delene og måten de settes sammen på kjennetegner brukervennligheten og kvaliteten til en ostehøvel fra Bjørklund1925.  Frem til 2010 ble ostehøvlene produsert i Lillehammer, men er nå lokalisert i Ringebu litt lenger opp i Gudbrandsdalen. Jensen er en del av en stab på ti ansatte som holder til i Ringebu

Foto: Bård Gundersen

– Vi leverer Bjørklund1925 ostehøvler til alle kontinenter, men ønsker å la flere ta del i historien og produktenes kvalitet.  Fokuset nå er på å utvikle nye osteverktøy og øvrige produkter som passer til ostebordet. Vi har en nettbutikk i B2B markedet, som også snart vil åpnes for privatkunder. Egen Bjørklund1925 butikk vil man også finne i Ringebu sentrum i starten av juli.  

Stolt sponsor av Oste VM

I oktober arrangeres årets Oste-VM og her er Bjørklund1925 stolt sponsor. Osteelskere fra hele verden samles i år i Trondheim for å snuse og smake på over 4500 oster.

– Over 250 eksperter er med og kårer vinneren. For osteprodusenter er dette stort, forteller Lars Jørgen. I 2016 og 2018 var det til og med to norske oster som vant og satte Norge på kartet. For oss i Bjørklund1925 er det naturlig å gjøre oss synlig under arrangementet. Vi er stolte av vårt produkt og skal gjøre vårt beste for å videreføre og opprettholde det ekte håndverket og kvaliteten til et så stort norsk ikon, avslutter han.

Den originale ostehøvelen

NORSKPRODUSERT SIDEN 1925

Av Cathrine Naglestad

Next article