Hjem » Livet som senior » Vi går mot lysere tider!
Livet som senior

Vi går mot lysere tider!

Foto: Pensjonistforbundet

Det nye året er i gang – og selv om starten var preget av ny smitte-oppblomstring, med isolasjon for mange, særlig i risikogruppen over 65 år, går vi lysere tider i møte.

Mitt største nyttårsønske er at alle sier ja til vaksinen! Det gjelder ikke minst aldersgruppen 65+. Det er den eneste veien ut av denne uholdbare situasjonen, som vi ikke ønsker å være i lenger enn høyst nødvendig.

Vi trenger hverandre

Hvis alle er med på den viktige dugnaden, ser jeg fram mot en lysere og varmere sommer, med muligheter for den nærheten vi så sårt savner og lengter etter. For det vi ser tydelig etter snart ett år med Covid-19 er at vi trenger hverandre!

Og når vi ikke kan møtes fysisk, går det ut over manges psykiske og fysiske helse. Vi savner å se hverandre inn i øynene og gi hverandre en klem. Vi savner nærhet til barn og barnebarn. Det er ikke rart – og vi er mange i samme båt, om det kan være noen trøst.

Viktig å være i aktivitet

Men vi må ikke sitte stille og vente. Aktivitet er viktig for helsa, særlig for eldre, og det finnes flere muligheter, også når det er begrensninger. Mange lager gå-grupper, og sørger for å få bevegelse og frisk luft daglig. Det oppfordrer jeg flere til å gjøre. Møt hverandre rundt et bål. Ta en skitur. Kom deg opp av godstolen, bøy og tøy, husk at litt er bedre enn ingenting.

Ta noen dansetrinn på kjøkkengulvet. Vi vet at aktivitet fremmer helse, og forskning viser at det aldri er for sent å begynne. Finn ut hva som gjør deg glad – og gjør mer av det. Møt mennesker som gir deg så mye energi at to meters avstand ikke spiller noen rolle. 

Digitale møter

Myndighetene har bevilget penger for å forebygge ensomhet blant eldre. Hvordan kan vi gjøre det uten fysiske møter? Vi i Pensjonistforbundet har måttet tenke nytt, og selv om digitale møter ikke kan erstatte fysiske, har mange blitt overrasket over at det faktisk er hyggelig å snakke sammen via en skjerm. Vi har holdt aktiviteten i full gang gjennom digitale møter med våre tillitsvalgte. Mange har hatt lunsjtreff eller kveldstreff, med mat og drikke, og opplevd fellesskap, selv om man sitter hver for seg.

For at flere skal kunne utnytte mulighetene tilbyr vi opplæring i bruk av digitale flater, og sendte før jul ut 250 plexiglass til fylkes- og lokalforeninger rundt om i landet, slik at opplæringen kan skje under trygge forhold. Vi arrangerer webinarer, det vil si digitale seminarer, alene og med samarbeidspartnere, om mange interessante temaer som angår pensjonister. Hjernen trenger også trim – så sjekk ut hva som finnes og meld deg på!

Så møtes vi snart – i en pensjonistforening nær deg!

Tekst: Harald Olimb Norman, Generalsekretær Pensjonistforbundet

Neste artikkel