Skip to main content
Hjem » Livet som senior » Tenker tilbake på sin fantastiske reise
Livet som senior

Tenker tilbake på sin fantastiske reise

Foto. Sarah Casu

Dan Børge Akerø er først og fremst takknemlig for 40 innholdsrike år i mediebransjen. Som pensjonist har han nå satt ned tempoet et par hakk, men har fortsatt nok å gjøre.

Da vi spurte Dan Børge om hva han fyller tiden med etter at han gikk av med pensjon, svarer han at han ikke har det like travelt som mange andre pensjonister han treffer:

– Du vet den typen som bestandig svarer at de har full kalender og aldri har hatt så mye å gjøre som etter at de ble pensjonert, smiler Dan Børge.

– Det går i roligere tempo nå enn da jeg arbeidet, og jeg bruker dagene på en litt annen måte enn før. Innimellom treffer jeg også gamle venner og påtar meg fortsatt ulike småoppdrag, jeg leser og løser litt kryssord. Ellers betyr familien mye. Jeg har en aktiv kone og aktive barn som bor i nærheten, de ser vi mye til. Derfor syns jeg tiden går fort og at pensjonisttilværelsen er fin, sier han.

En myk overgang

Dan Børge føler at han har vært privilegert som fikk være med så lenge, og at han fikk være med å skape så mange nye TV-programmer gjennom hele karrieren, uten å gå ut på dato.

– Akkurat det der er litt spesielt for mediebransjen, og kanskje særlig hvis du jobber i TV. At det er fort gjort å gå ut på dato veldig tidlig. Det er viktig å ikke tro at du ikke kan gå ut på dato selv. Du bør erkjenne når det er på tide å gi seg og være villig til å gi plass til nye folk, sier han ettertenksomt.

Siden Dan Børge fikk færre oppdrag der han måtte være på skjermen mot slutten av yrkeslivet, ble overgangen til livet som senior ganske myk.

– Det var en litt rar følelse også. Det å ikke skulle møte opp i NRK lenger, miste adgangskortet og sånne ting. Men så var jeg så heldig å få noen oppdrag for P1+ på radio etter at jeg ble pensjonist. Det gjør at jeg fortsatt opprettholder litt kontakt med miljøet på Marienlyst, og det syns jeg er bra.

En rar tid

For en sosial person som Dan Børge har koronaperioden fortonet seg som ganske uvirkelig. For eksempel i sommer da han var innom NRK i forbindelse med radioprogrammene til P1+. Da var det nesten ingen folk noe sted i NRK’s lokaler.

– Jeg trives jo egentlig aller best med mange mennesker rundt meg, men nå lå til og med den ellers så livlige og trivelige kantina vår helt øde, og det var veldig rart. Ellers har det blitt enkelte besøk på Theatercafeen, jeg treffer gamle kolleger i parken, og jeg spiller golf. Men jeg er veldig påpasselig med å gjøre det på en slik måte at faren for å bli smittet blir så liten som mulig, for jeg har jo kommet i en alder som gjør at jeg er i risikogruppen, og da bør jeg ikke bli smittet av Covid-19, fortsetter han.

Foto: Sarah Casu

Steg gjennom livet

Dan Børge har mye å tenke tilbake på. Stegene han har gått gjennom livet i profilerte roller som både kan være omstridt, kan føre til latter og glede, eller skape reaksjoner som misunnelse, eller til og med kan fremkalle raseri. Sine egne talkshow, for eksempel da han ledet LørDan og Klassefesten på NRK, eller da han var med å starte TV2 og jobbet der som programdirektør.

– Slike ting er det veldig gøy å se tilbake på. Nå blir alt samlet i en bok som handler om livet mitt og karrieren min. Boka er et samarbeid med Aschehoug forlag og kommer ut litt senere i høst. I forbindelse med boken har forfatteren, Dag Kullerud som har en rekke biografier bak seg, intervjuet meg om stort og smått som har skjedd de siste 40 årene. Det har vært en artig prosess og nå gleder jeg meg til det endelige resultatet, forteller Dan Børge.

Sa ikke Dan Børge nettopp at han hadde satt ned tempoet litt? Men midt oppi alle disse prosjektene kan han også fortelle at han og kona har kjøpt seg ny leilighet, så nå er de i tillegg i ferd med å selge eneboligen sin på Fagerborg. Dan Børge påstår at han ikke har det like travelt som mange andre pensjonister, men vi vet ikke helt om akkurat den opplysningen stemmer med virkeligheten.

Av: Tom Backe, [email protected]

Next article