Hjem » Livet som senior » Sykler verden rundt på en dag
Sponset

– Jeg prøver å sykle så ofte jeg kan. Klarer jeg å få inn en ekstra økt, så gjør jeg det. Ordene tilhører 96 år gamle Sylvia som bor på et sykehjem i Manchester. Hun er én av ti tusen eldre som bruker Motiview- et konsept som ble til sammen med sykehjemsetaten i Bergen i 2012.

– Når du når min alder, noe jeg virkelig håper du gjør, er det fantastisk å kunne klare å trene, sier Sylvia. 

Den største helseutfordringen for eldre i dag er ikke aldersrelaterte sykdommer i seg selv, det er inaktivitet.

Motiview tar ute med inn

Motivasjon er nøkkelfaktor for å utøve eller opprettholde en aktivitet. De færreste av oss ville satt oss på ergometersykkelen uten en skjerm fremfor oss, eller i det minste en propp i øret med musikk. Vi trenger stimulering, og dette trenger også Sylvia og de andre eldre.

– Favorittplassen min er Tel Aviv. Hvor mange mennesker kan sitte inne når det regner ute og være i Israel? Ikke mange… sier Sylvia med glimt i øyet.

Motiview, et motivasjonsverktøy utviklet av det Bergens-baserte selskapet Motitech AS, stimulerer til økt fysisk aktivitet gjennom filmer. De 2 000 filmene fra nær 40 land verden over, er spesielt tilrettelagt for eldre, og personer med demens. Filmene gir brukerne en følelse av å være på sykkeltur utendørs.

Filmene blir laget etter innspill fra kunder og dermed sikrer en et lokalt bibliotek fra by og bygd. Hver eneste film har også en spilleliste med musikk i ulike kategorier.

Økt livskvalitet og bedre fysisk helse. Les mer her!

Minneframkalling er sentralt

I tillegg til de fysiske fordelene Motiview gir gjennom trening, stimulerers også det kognitive gjennom minneframkallingen og samtalene som oppstår.

– Det føles som om du faktisk er på stedene du ser film i fra. Så hvis jeg ikke har vært i Italia, så kan jeg dra dit og oppleve det. Og så kan jeg si til familien min når jeg treffer dem – gjett hvor jeg har vært i dag. Jeg har vært i Italia!

Tilbakemeldinger viser at de eldre glemmer smerter og daglige utfordringer når de sykler til filmer. De er til stede i sine egne minner der og da og kan fortelle om disse.

Foto: Motitech

Eget sykkel VM for eldre

Hvert år arrangerer Motitech Road Worlds for Seniors (sykkel-VM for eldre). Tusenvis av eldre fra Australia til Canada og Norge, legger ned flest mulig kilometer fra sykkelsetet i ukene mesterskapet står på.

RWS er et unikt mesterskap. Det gjør det mulig for eldre og personer med demens å delta i en verdensomspennende sportsbegivenhet, selv om de kanskje bor på et sykehjem.

– Vi ønsker å oppmuntre eldre til å konkurrere, ha det gøy og bli aktive, forteller fungerende daglig leder i Motitech, Torbjørn Langeland.

Selv om RWS er en konkurranse der det blir kåret verdensmestre, er det viktigste oppgaven til arrangementet å sette fokus på fysisk aktivitet for eldre og personer med demens.

“Leve hele Livet”

Motiview er nevnt i den statlige “Leve hele Livet”-reformen, som et eksempel til tiltak som gir gode opplevelser i hverdagen, stimulerer sanser og minner, øker bevegelse og deltakelse i sosialt fellesskap.

Motitech har i dag over 500 kunder fordelt på sykehjem, omsorgssentre, seniorsentre og private i 8 land i Europa, Nord-Amerika og Australia.

Dokumenterte fordeler med Motiview: – Trening for eldre- Les mer her!

Tekst: Motitech AS

Neste artikkel