Hjem » Livet som senior » Slik behandler du tørre øyne
Tørre øyne

Slik behandler du tørre øyne

Torre oyne
Torre oyne
FORSKJELLIGE SYMPTOMER: Noen plages av tørrhet, kløe, sandfølelse, svie, brenning, tretthet eller rennende og røde øyne. Foto: Getty Images

Av Ole Peter Galaasen

Mange opplever ubehag forbundet med tørre øyne. I dag finnes en rekke gode behandlingstilbud for den plagsomme tilstanden.

– Tørre øyne er en av de vanligste årsakene til at man oppsøker øyelege eller optiker. Vi antar at mellom 25 og 35 prosent av befolkningen i nordiske land er plaget, sier Sten Ræder, øyelege og daglig leder ved Tørreøyneklinikken i Oslo. Han har en doktorgrad fra Universitetet i Oslo og har forsket ved Harvard Medical School.

Flere årsaker

Tørre øyne, eller tørt øye-syndrom, er en sammensatt sykdom som kan ha mange underliggende årsaker.

– Siden det ofte er flere årsaker som ligger bak kaller vi det en multifaktoriell sykdom eller tilstand. Indre disponerende årsaker og forhold ved øynene utløses av ytre miljøfaktorer som forverrer tilstanden. Derfor ser vi økende problemer om vinteren med kald og tørr luft og bruk av klimaanlegg i bilen, sier han.

Mer enn manglende tårevæske

Allerede på trettitallet forsket den svenske øyelegen, Henrik C. S. Sjögren, på en gruppe pasienter med tørre øyne.

– Sjögren så at mange ble bedre av saltvann og han trodde lenge at manglende tårevæske var hovedårsaken. Nyere viten viser at det er sykdomsforandringer ved øyelokkenes fettkjertler som er den vanligste årsaken til tørre øyne, sier Ræder.

– Uten dette fettet vil vannet på øyene fordampe raskere, spesielt ved vekslende kald og varm luft. Kjertlene klarer ikke å utskille nok fettstoffer og øynene blir tørre og det kan oppstå betennelser. Dette kan igjen føre til små sår på overflaten av øynene som gir ubehag og svekket syn, sier han.

Symptomer

Mange lever med plagene uten at det nødvendigvis påvirker jobb eller privatliv, men for noen kan plagene gi alvorlige symptomer og hemme personen i det daglige.

– Det er forskjellige symptomer på tørt øye-syndrom. Noen plages av tørrhet, kløe, sandfølelse, svie, brenning, tretthet eller rennende og røde øyne. Andre opplever at synet blir ustabilt eller får problemer med å bruke kontaktlinser. Alle disse symptomene er beskrivende for tilstanden tørre øyne og varierer fra person til person. For mange er det en kronisk tilstand som krever daglig behandling, sier han.

Kunstig tårevæske

Kunstig tårevæske er grunnbehandlingen for alle som plages med tørre øyne. Tidligere brukte man kunstig tårevæske som inneholdt konserveringsmidler som kunne gi betennelse og skade øyet.

– Det viktigste fremskrittet er overgangen til konserveringsmidler som ikke er skadelig for øyet eller konserveringsfrie tårevæsker. Nyere formuleringer, som for eksempel Optive Fusion, er i større grad lik den naturlige tårevæsken som finnes på øyet og inneholder hyaluronsyre og karboksymetylcellulose som gjør at vann bindes bedre til øyet, sier han.

Betennelsesdempende og sårtilhelende medikamenter

Ved siden av kunstig tårevæske trenger mange pasienter ulike medikamenter som får betennelsen under kontroll, fremmer sårtilheling og bedrer kvaliteten på tårefilmen.

– Det har kommet et utvalg av medikamenter som behandler de ulike lagene av tårefilmen som stimulerer øyet til å produsere vann og muciner, sier han.

Øyelokksbehandling

Siden hovedårsaken til tørre øyne er problemer med fettkjertlene i øyelokket anbefales også hjemmebehandling av øyelokkene.

– Det ideelle er at fettstoffene kan strømme fritt fra øyelokkene hver gang du blunker. Når kjertlene er blokkert, kan vi hjelpe naturen med å varme opp kjertlene med varmepakninger eller -briller og massere øyelokkene. Sammen med kunstige øyevæske er dette til stor hjelp for de aller fleste, sier han.

[email protected]

Neste artikkel