Skip to main content
Hjem » Livet som senior » Skuespiller Kari-Ann Grønsund: Pensjonist, sa du?
De gylne årene

Skuespiller Kari-Ann Grønsund: Pensjonist, sa du?

Kari-Ann Grønsund er aktuell med stykket «Ærlig fortalt» på Oslo Nye Teater. Foto: Morten Eik

Mens enkelte drømmer om en pensjonisttilværelse der de slipper å jobbe og heller kan dyrke egen fritid vil andre jobbe lengst mulig. Vi traff skuespilleren Kari-Ann Grønsund som ikke har tenkt til å gi seg enda.

– Selv om jeg har blitt 68 og kunne ha gått av med pensjon, så jobber jeg fortsatt. Faktisk gruer jeg meg til den dagen jeg skal gå av og syns det er kjempeartig at det er bruk for meg, for jeg føler meg langt fra ferdig, sier Kari-Ann når vi spør henne om hvorfor hun ikke har valgt å pensjonere seg.

Mange husker den erfarne skuespilleren både fra barne-TV i «Lillys butikk», Hotel Cæsar, Olsenbanden jr-filmene og en rekke andre filmer og TV-serier helt fra hun debuterte i sin første filmrolle i «Skraphandlerne» fra 1971.

Et stykke om eget liv

I dag er Kari-Ann aktuell med stykket «Ærlig fortalt» på Oslo Nye Teater. I forestillingen forteller hun om kvinnekampen på 70-tallet, abortdebatten, kvinnefrigjøringen, barndommen på Grünerløkka og om hippietiden med festing og rock’n roll.

– Stykket handler om alle livets fasetter og ikke minst om hvordan livet kan snu veldig brått. Jeg trodde for eksempel at jeg skulle få en lang og god alderdom med mannen min, men sånn ble det ikke siden han ble dement veldig tidlig og gikk bort i fjor, sier hun ettertenksomt.

Foto: Morten Eik

Livet har snudd mange ganger for Kari-Ann. I 1968 for eksempel, mens hun var en gryende popstjerne, ble Kari-Ann uønsket gravid bare 16 år gammel. Hun ville ikke ha barnet, men fikk avslag på abortsøknaden sin og ble nektet abort. Derfor måtte hun føde det, men fikk hjelp av en fødselslege som formidlet barn til barnløse. Siden så hun ikke gutten. Hun visste ikke hvor han bodde eller hvordan han hadde det. Men så, etter 30 år, skjedde det noe som endret tilværelsen.

– Jeg holdt på å legge ny lyd på noen gamle Disneyfilmer da teknikeren jeg hadde jobbet med i fire år nettopp hadde hatt 30-årsdag. Jeg hadde glemt selve dagen hans, men hadde med en gave noen dager etter. Jeg spurte om hvilken dato han var født. Han fortalte at han hadde fødselsdag på den samme dagen som mitt bortadopterte barn, og det var jo litt av en tilfeldighet. Men da han etter hvert også fortalte at han var født på Vor Frue Hospital av en mor han ikke visste hvem var sa jeg: «Nå må du holde deg godt fast, for det er jeg som er morra di!», smiler Kari-Ann.

– Vi har blitt bestevenner og jeg har veldig god kontakt med foreldrene hans også, skyter hun inn.

Det handler om å holde seg i aktivitet

Et liv på scenen krever sitt, derfor er Kari-Ann opptatt av å holde seg i form og trener jevnlig. Ellers er hun nøye med å ta vare på vennene og familien sin.

– Jeg har det ganske travelt, for på en vanlig dag har jeg prøver på teateret om formiddagen og står på scenen på kvelden. Det er jo dette jeg vil, for det holder meg vital. Jeg møter mennesker, og ikke minst trives jeg sammen med alle de flotte unge kollegene mine. Etter hvert skal jeg sikkert bruke mer tid på stedet jeg har i Spania, men det kommer også til å handle om å ha et liv som er aktivt, for det syns jeg er viktig. Kanskje er det et godt råd til andre også: Gjør ting du liker, vær aktiv og hold deg i form, da tror jeg du får et bedre liv, avslutter Kari-Ann.

Av: Tom Backe, [email protected]

Next article