Skip to main content
Hjem » Livet som senior » På lag med hjernen vil livet som senior bli den beste perioden i ditt liv
Sponset

Bruk din erfaringskapsbank. Hele livet har vi bygget opp kunnskap og mestringsstrategier. Når vi har øvd nok på noe, en sang, en dans, kjøre bil, lage spagetti, spille tennis med mer, lagres hele prosedyren i hjernen.

Monica Drottning-Rønne

Forsker og nevrolog, MedOslo Migreneklinikk

Det gjør også veien til butikken, kveldsturen på hytta, gjerne på samme tid, på samme måte og med de samme vennene. Denne erfaringsbanken bygger vi opp gjennom hele livet. Heldigvis, for «innskuddspakkene» i banken tar lengre tid å lage ettersom årene går. Vi bruker etter hvert mest tid på å bli bedre på det vi allerede kan, og jobber på stadig bedre og mer automatiserte rutiner. Når vi blir eldre kan vi ikke bare hvile på, men benytte våre laud-bær. 

Fri flyt

Belønningssystemet bygges opp i ungdomstiden. Det handler om å fullføre noe etter forutsatte regler. Når man når målet, blir man premiert og hjernen dusjes av gledeshormoner. Da fungerer hjernen på sitt beste og åpner for fri flyt mellom områdene.

Angst derimot stenger for fri flyt, stenger tilgangen til banken og forsterker smerte og aggresjon. Derfor er det viktig å behandle bort angst og depresjon for å oppnå din beste hjernefunksjon. Overdreven alkoholbruk og spill gir også suksess-dusjene i hjernen, uten at man har gjort en egeninnsats. Skam og dårlig selvfølelse følger.

Men det lille glasset med sprudlende glede kan vi unne oss! Det blir viktig å ha forutsigbarhet i hverdagen, lage dagsplaner med klare mål som virker som belønning. Den som legger listen for høyt vil samle på nederlag og ikke suksesser. Dette kan du velge bort når som helst. Legg listen lavere for et godt liv, og ros både deg selv og andre. 

Forutsigbarhet og kontroll 

Følelsen av forutsigbarhet og kontroll er viktig for å holde seg frisk. Hjernen jobber senere jo eldre vi blir. Når vi som eldre likevel fremstår som stadig klokere og mer kunnskapsrike er det fordi vi har prøvd ut metoder for å løse både hverdagen og livets gåter.

Både enkle og kompliserte rutiner ligger i kunnskapsbanken, og vi møter forberedt til dagens utfordringer. Vi har erfart at vi ikke skjønner alt, og det har vi levd godt med i mange tiår. En vismann fremstilles som både eldre og ydmyk. De lever ofte enkelt og er ikke alltid lett tilgjengelige.

De falske profeter er selvsikre, skrytende og søker ofte rampelys for å få billige success-dusjer i hjernen. De passer ikke som vise seniorer, fordi de ikke har en nyttig erfaringsbank. Mange kulturer ser opp til de eldre og tar dem med i familie og samfunnsliv. Det gjorde man også hos oss før. I eventyret bodde den syvende far i huset sammen med familien, og han bestemte enda der oppe i hornet. Den lille familiehytta elskes og passer for eldre – alle detaljer lagt, mormors plass i kroken. Det skal en veldig klar hjerne til å takle ny leilighet, nytt nabolag, ny fin hytte og i tillegg en hverdag med masse fritid. 

Det nevrostimulerende miljø = det gode liv.

Tekst: Monica Drottning-Rønne, Forsker og nevrolog, MedOslo Migreneklinikk

Next article