Hjem » Livet som senior » – Overraskende behandling av kroniske smerter
Sponset

Phoenix Helse i Lillesand tilbyr en type stamcelle-behandling, som i mange tilfeller ser ut til å ha en overraskende effekt på pasienter med store smerter.

Her tilbys pasienter stamceller fra egen kropp, som sprøytes tilbake i affiserte ledd eller plagsomme områder. En av pasientene er Paul Geirmund Kadim. Han har alltid vært aktiv i idrett, en ivrig jeger, karateutøver og skihopper, som etter mange års aktivt liv rett og slett slet ut knærne.

– Til slutt var det bare bein mot bein i kneskålene. Det fantes ikke brusk igjen. Det ble faktisk så ille at jeg knasket Ibux og Paracet for å få sove.

– Det opplagte valget var proteser, som jeg helst ville unngå, men så leste jeg om Phoenix Helsestamcelle-behandling, bestemte meg for å prøve, og fikk min første behandling i mai 2020. Smertene forsvant kort etter at stamcellene var injisert. Det var bare å ta det med ro i noen dager, før jeg kunne vende tilbake til fysiske aktiviteter.

I full jobb etter to dager

Ikke bare det: Paul var faktisk tilbake i full jobb etter to dager, i stedet for månedsvis med opptrening etter innsetting av proteser.

– Dernest fulgte to behandlinger med PRP (platerikt plasma). Det er en behandling som gir næring til stamcellene, som forresten er hentet fra bukfettet. Vinteren etter slo jeg salto på sykkelen og skadet venstre kne, så det gjorde vondt igjen. Det ble foreslått en ny stamcelle-behandling, og da så jeg at en ny runde har enda større virkning enn den første, forteller han.

– Da fikk jeg også stamcelle-behandling for en vond skulder, og begge deler ble som nye. Jeg kan gjøre hva jeg vil, og går i tøft terreng med tjue kilo på ryggen, to-tre ganger i uka, og beina er helt fine!

Ultralyd

– David Wilson i Phoenix Helse bruker ultralyd når han injiserer stamcellene, og ser nøyaktig hvor injeksjonen skal settes. Det gjør ikke vondt overhodet. Jeg jobber offshore, og går i trapper dagen lang. Jeg har vært masse i fjellet etter behandlingen, har bygget mye muskulatur, og kjenner ingenting i knærne. For meg har stamceller vært den eneste medisinen som fins, og det er mine celler og mitt DNA, så de utstøtes ikke – og de virker, avslutter han.

David Wilson

Doktor, Phoenix Helse

Kenneth Stokkeland pådro seg en fotball-skade i 2007, og fikk beskjed om at det bare var å fortsette å bruke foten.

– Det gikk seg for så vidt til, men jeg merket fort at det begynte å verke når jeg gikk i ulendt terreng, så i 2012 hadde jeg en operasjon som skulle fikse problemet, men det ble ikke bedre, med løs brusk flere steder. Det skulle vise seg at jeg hadde noen nerver som lå i klem, og tok nok en operasjon, som ikke gjorde noen forskjell, sier han.

Kenneth Stokkeland

Har fått stamcellebehandling ved Phoenix Helse

Nytt menneske

– I 2020 var jeg og fikk en PRP-behandling i Lillesand, og kjente litt bedring et par måneder senere, etterfulgt av nok en PRP-runde. Da ble jeg gradvis bedre og bedre, men tok også en runde med stamceller. Etter det har jeg vært i full vigør, til de grader at jeg etter kort tid presterte å brekke leggen under aktivitet sist påske, som resulterte i nok en stamcelle-behandling.

– Om jeg skulle sammenligne tilværelsen før og etter behandlingen, ville jeg si at det er som natt og dag. Nå har jeg et sosialt liv med kamerater, venner og familie igjen, så vel som søndags- og toppturer. Alt det var jeg avskåret fra, mens jeg hadde nervesmertene jeg nevnte. Nå derimot, er jeg et helt nytt menneske, sosialt og privat, og det kan jeg ikke få sagt nok.

– Du kan jo tenke deg å ha levd med store smerter i lang tid, og så er de plutselig helt borte. Det er faktisk nesten ikke til å tro, avslutter han.

– Det finnes noe forskning om at stamceller kan hjelpe mot smerter, øke funksjon og gi bedre livskvalitet men det er fortsatt ikke mange større eller lenger studier, så kan vi ikke si masse om effekt. Det vi kan si, er at det er en “ikke-legemiddelbasert” terapi som er trygg, med en veldig god sikkerhetsprofil, da det ikke er rapportert alvorlige bivirkninger, så lenge stamceller tas fra pasienten selv, presiserer doktor Wilson.

Regenerative Behandlinger for Smerter, Stivhet og Redusert Funksjon

Av Jarle Petterson

Neste artikkel