Hjem » Livet som senior » Ny metode kan hjelpe menn med impotens
Impotens

Ny metode kan hjelpe menn med impotens

Impotens
Impotens
BEHANDLE IMPOTENS: Ny metode med trykkbølgebehandling har nå kommet til Norge også. Foto: Getty Images

Av Tom Backe

Rundt 200 000 er rammet av impotens i Norge. Noen får bukt med problemet ved å behandle årsaken til impotens og andre bruker legemidler. Nå har det også kommet en ny behandlingsmetode til Norge. Vi snakker om trykkbølgebehandling.

Impotens, eller erektil dysfunksjon som det egentlig heter, betyr at man ikke klarer å opprettholde en ereksjon som varer lenge nok til å gjennomføre et samleie. Ereksjonsproblemer rammer over 200 000 menn i Norge, og problemene øker med alderen. Rundt 5 prosent av landets førtiåringer og 10 prosent av femtiåringene er rammet. Ser vi på aldersgruppen sekstifem pluss sliter nesten en fjerdedel med impotens.

Årsaker

Hvis du er mellom femti og seksti år, og har diabetes eller hjerte- og karproblemer, har impotensen ofte en kroppslig forklaring. Hvis en tyveåring har impotensproblemer er årsakene stort sett av psykologisk karakter. Er du derimot i førti- eller femtiårene kan det gjerne være en kombinasjon av flere faktorer.

– Ereksjonsproblemer kan komme fra ulike risikofaktorer som diabetes, høyt blodtrykk eller hormonsvikt, men vi har også eksempler på at legemidler mot høyt blodtrykk og depresjon gir bivirkninger som fører til impotens. Og ikke minst spiller livsstil en viktig rolle, faren øker dersom man røyker eller bruker snus, og høyt alkoholinntak er heller ikke bra, forteller Jørn Kristensen som er sykepleier på Medical City Sinsenklinikken.

Gå til legen!

Mange av de som sliter med impotens tenker umiddelbart at de kan bruke legemidler for dette. På nettet finnes det en rekke ulike legemidler som lover mer enn de kan levere, og det kan være stor risiko forbundet med å bruke disse ulovlige legemidlene. Man vet sjelden hva de inneholder og derfor heller ikke hva man får i seg dersom man bruker dem.

– Det viktigste rådet vårt er at du går til legen først. Der kan du utredes, og dersom ereksjonsproblemene skyldes en grunnlidelse, kan kanskje denne behandles først. Da kan det hende at du kommer i mål uten å bli satt til behandling for ereksjonssvikt, forklarer Kristensen.

Behandling

Hvis utredning hos lege eller urolog viser at du trenger hjelp til selve ereksjonsproblemet, etter at grunnlidelsen er behandlet, og det ikke hjelper, så er det noen som starter med medikamentell behandling. Felles for disse medisinene er at de bidrar til å øke blodtilførselen i penis, men nå finnes det også en alternativ behandling. Sinsenklinikken var den første i Norge som startet dette behandlingstilbudet som kalles trykkbølgebehandling:

– Vi benytter et spesialutviklet apparat som settes mot penis og stimulerer blodåreveksten slik at du får nye blodkar i vevet. Det sørger for at blodtilførselen blir bedre, sier Kristensen.

Behandlingen gjør ikke vondt, den gjøres uten bedøvelse og gir ingen plager. For best effekt anbefaler de tolv behandlinger. Sinsenklinikken startet med denne behandlingen i april, men den har blitt brukt i Danmark i en lengre periode og undersøkelser derfra er gode.

– Vi har gjennomført 200 behandlinger hos oss og erfaringene er gode. Ved hjelp av trykkbølgebehandlingen og gode samtaler, har mange fått tilbake et tilfredsstillende seksualliv, avslutter Kristensen.

Neste artikkel