Hjem » Livet som senior » Ny behandlingsmetode for plagsomme smerter i ledd, sener, nakke og rygg
Sponset

Nå kan du endelig bli kvitt eller få redusert smertene i leddene dine, og få bedret livskvaliteten din ved hjelp av en ny behandlingsmetode.

Å eldes har sine fordeler og ulemper. For den turglade nordmannen kan minnene, livserfaringene og de mange historiene være verdifulle og bidra til god livskvalitet. Men i takt med de gode opplevelsene og de mange turene, kan kroppen ha blitt redusert og preget av økende alder, og gradvis kan man føle på konsekvensene av kontinuerlig slitasje på ledd og muskler. Nå finnes det gode behandlingsmetoder som kan redusere smertene ved den vanlige og plagsomme tilstanden artrose.

— Artrose er kjent for å være en tilstand som tradisjonelt øker med alderen. Det vi kjenner som artrose eller slitasjegikt er slitasje av brusken i små og store ledd. Ved artrose kan du oppleve forskjellige former for smerte både mens du er i ro eller i aktivitet og når du hviler eller sover, forteller Jo Andreas Ording, ortopedisk kirurg og overlege ved Stamcelleklinikken på Majorstuen i Oslo.

Populær behandling

Ved Stamcelleklinikken får pasienter injeksjonsbehandling ved å bruke kroppens egne stamceller, hvite blodceller, fibrin og blodplater for å regenerere det skadde leddet. Behandlingen medfører stort sett lite smerter eller bivirkninger. Tjenesten er populær, og mange pasienter kommer langveis fra for å få behandling, ofte fordi andre typer behandling ikke har fungert optimalt.

— De klassiske behandlingsformene for artrose er aktivitet, fysioterapi og vektreduksjon samt bruk av betennelsesdempende tabletter. Får sykdommen utvikle seg, ender det ofte med operasjon der leddet blir skiftet ut med en protese. I tillegg ser vi at injeksjoner med kortison har midlertidig effekt og er ugunstig for ledd på lengre sikt. Vår behandling gir et tilbud til de pasientene som ikke har tilstrekkelig effekt av de overnevnte behandlingene eller ikke kan – eller vil ha protese, sier Ording.

Ortopedene og legene på Stamcelleklinikken setter kroppens egne celler tilbake i leddet, som gjør at leddets miljø regenerer seg gjennom en naturlig, effektiv og smertefri behandling.

Regenerativ tilstand

— Se for deg et ledd som er i ubalanse og som har en betennelse i seg. Det vil skape ugunstige vekstforhold for brusken, som vil myknes og etter hvert bli slitt. Poenget da er at vi setter tilbake celler og stoffer fra ditt eget blod og fettvev som er sterkt betennelsesdempende, og som inneholder vekstfaktorer og stamceller som gjør at man skaper en regenerativ tilstand i leddet. Man kvitter seg med betennelsen og gir brusken en mulighet for å regenerere seg, forklarer han.

Både behandlingstiden, profesjonaliteten og omsorgen er imponerende på Stamcelleklinikken, som i tillegg tilbyr røntgen uten ekstra kostnader. Pasientene blir ivaretatt fra de går inn dørene til de forlater bygget. De som ikke egner seg for behandling blir henvist videre i helsevesenet, alt inkludert i prisen. Ikke bare artrosepasienter blir behandlet. Også de med idrettsskader kan tjene stort på å injisere i-PRF og stamceller i skadede områder og bløtvev.

Reduserer smerte

Artroseplagene starter tradisjonelt mellom 50- og 75 års alderen, noen ganger også opp mot 80. Det finnes også yngre personer for eksempel idrettsutøvere som har pådratt seg bruskskader eller brudd i enkelte ledd, som utvikler artrose. Ordet artrose er nemlig på allment språk en misvisende terminologi, fordi det ikke nødvendigvis er knyttet til ledd som er utslitt, men heller er en betennelsestilstand i et ledd.

— Det er ikke bare de som sliter med artrose og leddsmerter som bør komme til oss, men også de som for eksempel sliter med skuldersmerter, frozen shoulder, tennis-albue eller andre senebetennelser, sier Ording.

Jo Andreas Ording er ortopedisk kirurg og overlege ved Stamcelleklinikken på Majorstuen i Oslo. Foto: Maud Dedichen

Oftest forekommer artrose ved enten hofteleddsartrose eller kneleddsartrose. Også skulderartrose er normalt.

— Vi ser også en del slitasjegikt i fingerleddene og de små leddene i foten, her er behandlingsalternativene svært få. Ved Stamcelleklinikken kan vi gå inn og sette kroppens egne betennelsesdempende celler i de små leddene og dermed redusere smerter og fjerne betennelsen. I tillegg behandler vi ulike smertetilstander i nakke og rygg, dette kan for eksempel dreie seg om smertefull artrose i de små fasettleddene, sier Ording.

Diagnostiske blokader i nakke og rygg

— Smerter i nakke og rygg er generelt vanskelig å behandle. Før riktig behandling velges må man undersøke hva som er årsaken til smertene, og det er ofte vanskelig å finne hvilken struktur som er slitt eller skadet, tilføyer Jørn Bremnes, overlege og daglig leder på Stamcelleklinikken.

Pasienter med nakke- og ryggplager er ofte utredet med MR. Beskrivelsen kan inneholde mange forskjellige funn som for eksempel redusert væskeinnhold i mellomvirvelskiver, redusert skivehøyde, bukende skive, og fasettleddartrose.

— Det er ikke uvanlig at en pasient har én eller flere av disse funnene. Problemet er at MR alene ikke gir oss årsaken til pasientens smerter. For å komme videre setter vi bedøvelse i lokale nerver i området. Dette baserer vi på klinisk undersøkelse og på MR-svar. Først da får vi nøyaktig svar på hvor pasientens smerter kommer fra. Ved en slik diagnostisk blokade ser vi nøyaktig hvilket sted vi setter bedøvelsen ved hjelp av gjennomlysning med et spesielt røntgenapparat. Forsvinner smertene, har vi funnet årsaken. Da er det lettere å finne den rette behandlingen, som kan være i-PRF eller stamceller. Det er også mulig å redusere smertene ved prolaps, avslutter Bremnes.

Les mer om behandlingen her.

Av: Andreas Aguilera Myrvold, [email protected]

Neste artikkel