Skip to main content
Hjem » Livet som senior » Mitt farvel – en siste hilsen
Sponset

Mange etterlatte bruker tid og krefter i å nøste opp i smått og stort etter et dødsfall og kun én av fire har laget en oversikt til hjelp for etterlatte, viser en undersøkelse InFact har gjort for begravelsesbyrået Fonus. Med den digitale tjenesten Mitt farvel gjør Fonus det mulig å planlegge egen begravelse, gi praktiske opplysninger og en siste hilsen til de du er glad i.

–  Mitt farvel er laget for å hjelpe og tilrettelegge og være et godt samtaleverktøy. Vi vet at de aller flest synes det er vanskelig å snakke om døden, men skulle ønske de gjorde det mer. Så mange som 80 prosent vil gjerne, men synes det er vanskelig. Derfor er Mitt Farvel et fint verktøy, sier Terje Eid-Hviding, administrerende direktør i begravelsesbyrået Fonus.

Terje Eid-Hviding

Administrerende direktør i begravelsesbyrået Fonus

Sorg og seremoni

Tanken bak Mitt farvel, som er gratis og tilgjengelig for alle, er å gjøre det enklere for de etterlatte.

Å stå som nærmeste pårørende og ansvarlig etter et dødsfall, skjer bare 1,6 ganger i livet. Når man får ansvaret for en begravelse har man bare ti dager å ordne alt det praktiske. Da er det mange valg som skal tas, midt i en sorgprosess. Et ferdig utfylt Mitt farvel kan da være til stor hjelp.

Det er den som har skrevet Mitt farvel som bestemmer hvem som skal få tilgang. Dette er ikke et testament, men et personlig dokument som man kan ta vare på og dele med sine nærmeste. Man kan også be noen man er glad i fylle ut Mitt farvel. Noen ganger er det enklere å skrive noe ned, enn å si det høyt. 

Flere ønsker et personlig farvel

Mange tror at begravelsesseremonier kun kan løses på én bestemt måte, men det har blitt vanligere med personlige seremonier.

– Livets siste seremoni kan ha større variasjon i valg av sanger, innslag og elementer som viser hvem den avdøde var og betydde for venner og familie. Man kan ha seremonier hjemme, ute eller i ulike seremonirom. Valg som er viktige for mange, men som krever planlegging. I Fonus prøver vi å bidra til at den vi var i livet ikke blir en fremmed i døden, og vi håper Mitt farvel vil bidra, sier Eid-Hviding.

Snakk om døden

Fonus begravelsesbyrå ønsker også å gjøre det enklere å snakke om døden, mens vi lever.

– Døden og sorg er en del av livet, og det å snakke sammen om stort og smått mens man lever og er ved god helse, kan gjøre det enklere å stå i de vanskelige situasjonene som oppstår når noen vi er glade i dør, sier Eid-Hviding.

–  Hvorfor er det så vanskelig å snakke om døden?

–  Jeg tror det er vanskelig fordi døden er noe vi alle er redde eller engstelige for. Men døden er noe vi alle skal gjennom, og som vi også møter som pårørende. Om vi snakker mer om døden, får vi mer kunnskap om alt den fører med seg av både følelser og praktiske oppgaver. Det tror vi er en fin ting, avslutter Terje Eid-Hviding i Fonus. 

Mitt farvel er en gratis digital tjeneste som lar deg veilede dem som står igjen etter at du har gått bort.

Lese mer på fonus.no/mitt-farvel

Av Anett Kilén

Next article