Hjem » Livet som senior » Kjøpe bolig i Syden?
Bolig i utlandet

Kjøpe bolig i Syden?

syden
syden
Foto: Getty Images

Av Bernt Roald Nilsen

Mange godt voksne nordmenn kan tenke seg å flytte sørover når pensjonsalderen nærmer seg. Det er mange gode grunner til det, og det er både smart og nødvendig å benytte seg av hjelp fra meglere som har lang erfaring med formidling av eiendommer i Syden, ifølge partner og daglig leder i SydenHus, Pål Eugen Harr.

Økonomi og det sosiale

– Det er flere årsaker til at vi velger Syden når vi er godt voksne. For det første får vi mer for pengene enn hjemme. Når en pensjonist kan halvere bo- og levekostnader, har han det rett og slett bedre. Økonomi er med andre ord et nøkkelord. Mange belåner på egen bolig i Norge når de kjøper i Syden, etter hvert overtar barna så boligen i Norge. Det sosiale er viktig, det er enkelt å få seg et sosialt nettverk, her er det klubber for det aller meste, der skandinaver møtes. Mange drar sammen på turer, og har et godt og aktivt liv på sine eldre dager, sier Harr.

Trygghet og klima

Trygghet er også noe pensjonister er opptatt av når de kjøper bolig i Syden. Det er viktig å kunne kommunisere med omgivelsene, og ha kort avstand til de servicetilbudene du har behov for, for eksempel norsk lege og tannlege. Boligens plassering er viktig, at den helst ikke er på gateplan, at den har alarm og at det er noen å ringe til hvis du skulle ha behov for hjelp. Klima er en god grunn til å flytte sørover, sør i Spania er 16-17 varmegrader i gjennomsnitt om vinteren. Når sommeren er på sitt varmeste, drar mange hjem til Norge, ifølge Harr. 

Nyttige forholdsregler

– Det er viktig å ta noen forholdsregler når du kjøper bolig i Syden. Bruk en megler som snakker ditt eget språk, mye handler nemlig om jus. Bruk også en megler som kan vise til referanser du kan kontakte. Å bruke tid på å finne riktig område er også viktig, både med hensyn til klima, aktiviteter og beliggenhet. Når du har funnet boligen må du forsikre deg om at megleren har tilgang til juridisk rådgivning og ”kan systemet”. Husk at du skal ha et forhold til myndighetene i landet du kjøper i mens du eier boligen, du skal blant annet levere selvangivelse, sier Harr.

Gunstig å kjøpe nå

Og skal du først kjøpe, er det gunstige tider nå. Ni av ti velger Spania, landet som har hatt finanskrise siden 2007. Her har boligprisene falt 40%, nå får du en flott treroms for cirka en million kroner. Prisene i land det er naturlig å sammenlikne med er en del høyere, og mye tyder på at prisene i Spania nå nærmer seg bunnen. For øyeblikket er det billigere på Costa Blanca enn på Costa del Sol.

Gode utleiemuligheter

– Vi ser en klar trend: Stadig yngre kjøpere, ikke minst yngre pensjonister, som avslutter yrkeskarrieren tidligere. Mange leier ut boligen når de er i Norge. Utleiemarkedet er stort, hele Europa skal til Middelhavet, så det er fullt mulig å budsjettere med 6-8000 kroner i leie per uke for en treroms i høysesong. Strømkostnader per kwtime er som hjemme, men du bruker mindre. Vannavgiften er lav, transportkostnader lave, mat koster halvparten av i Norge, sier Harr og legger til at det viktigste er å få kontakt med gode rådgivere før du kjøper din nye bolig. 

Eksperttips

1: Finn ut hvilket land du kan tenke deg å kjøpe i, og orientér deg godt i ønsket område.

2: Ta kontakt med en norsktalende megler, mye handler om jus. Spør om flere referanser.

3: Be tidlig om å få tilsendt forskjellige prospekter med ulike priser på flere ulike steder.

4: Reis ned på befaringstur, de er ofte billige å være med på, og helt uten forpliktelser.

5: Bruk tid når du skal kjøpe bolig i Syden. Lytt til gode råd fra meglere med erfaring.

Neste artikkel