Skip to main content
Hjem » Livet som senior » Kjell Magne Bondevik – Klarer ikke trappe ned
portrett

Kjell Magne Bondevik – Klarer ikke trappe ned

Kjell Magne Bondevik
Kjell Magne Bondevik
AKTIV OG AVSLAPPET: Kjell Magne trives godt med tilværelsen som senior. Men det blir lite tid på sofaen for den aktive 71-åringen. Foto: Emma Wirenhed

Han jobber hundre prosent, har 50 reisedager i året, og trener opp til tre ganger i uka. Kjell Magne Bondevik har ikke planer om å pensjonere seg med det aller første.

– Kona orker ikke ha meg hjemme hele tiden. Jeg maser for mye, sier hun.

Han humrer, og tar en raus bit av rekesmørbrødet sitt. Da Kjell Magne gikk av som statsminister for elleve år siden, stod flere internasjonale jobbtilbud i kø. Men det var i Oslo han ville jobbe, og på Kolbotn han ville bo.

– Det var uaktuelt for både meg og kona å reise utenlands. Vi ville være tett på barn og barnebarn. Det blir ikke det samme om avstanden er for stor. Da går man glipp av veldig mye.

Han startet Oslosenteret, en stiftelse som jobber for fred, demokratiutvikling og menneskerettigheter, i 2006, og har vært leder der siden. I dag jobber han halvparten av uken fra kontoret, og den andre halvparten hjemmefra.

– Skal jeg fortelle hva jeg har gjort i dag, før vi møttes? Jeg har spilt fotball med en kameratgjeng– og det har jeg gjort i førti år. Vi treffes hver fredag morgen. Og så går vi på kafé etterpå, og spiser frokost og løser verdensproblemer.

Han har i alle år vært en ihuga fotballfan og klubben i hans hjerte er selvsagt Molde. Han spilte aktivt i klubben i noen år i ungdommen, men ga seg da han kom opp på juniornivå.

– Også har jeg vært på Sats/Elixia, de har sånn senior styrke- og balansetrening, legger han til. Så der er jeg hver fredag klokken 10.

– Ikke mindre enn to treningsøkter før lunsj?

– He-he. Nå ville kona sagt at jeg ikke må skryte. Hun er nemlig mye flinkere enn meg. Hun trener fire – fem dager i uka.

Kjell Magne synes livet er behagelig nå. Han har det veldig godt, og styrer i stor grad tempoet selv.

– Når du har ansvar for et helt land, føler du på det døgnet rundt. Tiden som statsminister var intens og krevende. I dag kan jeg gjøre mer som jeg vil. Også slipper jeg all medieoppmerksomheten, da. Nei, jeg savner ikke politikken.

Familiefokus

Han ønsker å være en engasjert og tilstedeværende bestefar. Derfor er han med barnebarna på sangøvelser, fotballtreninger og håndballkamper. Han legger ikke skjul på at han føler seg både heldig og privilegert som har mulighet til å se barnebarna vokse til på kloss hold. To barn og syv barnebarn bor like i nærheten på Kolbotn.

– Jeg er en leken bestefar. En bestefar som ligger på gulvet og leker med Lego og biler med de minste. Mens de eldste ofte blir invitert med på fotballkamp, når det skjer noe stort på Ullevål stadion. Som Molde-kamper, for eksempel. He-he.

– De heier på Molde, de også?

– Ja, ja. De har ikke noe valg.

Sosialt liv

Etter videregående flyttet Kjell Magne og kona, Bjørg, til hovedstaden. De første årene i urbane Oslo ble tilbrakt på Smedstad, før familien Bondevik flyttet videre til Prinsdal, og til sist Kolbotn.

– Bjørg og jeg flyttet inn i blokka her da barna var ute av redet. Da var det helt nytt, sier han, og peker opp mot hjemmet sitt.

De stortrives på Kolbotn. Her er de aktive og sosiale, med en stor vennekrets. Det er viktig som som pensjonist, mener han.

– Ta vare på familie og venner opp igjennom livet. De vil bli desto mer viktige for deg når du går av med pensjon.

På Kolbotn er de en stor gjeng seniorer som pleier å benke seg ned på senter-kafeen hver lørdag. Bare for kosens skyld. I to timer kan folk komme og gå som de vil.

– Vi har det veldig hyggelig her. Det er alltid noen å prate med. Jeg tror det er viktig at man engasjerer seg i noe når man blir eldre. Enten det er i en forening, en kameratgjeng eller politisk. Fyll tiden du plutselig har til rådighet med noe moro og meningsfullt.

Det er derfor han fortsatt jobber. Dette med å ”plutselig” slutte, skremmer Kjell Magne litt. Planen er å sakte, men sikkert, trappe ned. På både reisedøgn og stillingsbrøk.

– Kona tror ikke jeg kommer til å greie det, men det er planen altså. Litt og litt mindre jobb. Litt og litt mer fritid.

Støttespiller og bestevenn

Bjørg har stått stødig ved Kjell Magnes side gjennom 46 år. Det håper han hun har tenkt til å fortsette med.

– Vi har aldri sluttet å være glad i hverandre, Bjørg og jeg, sier han om hemmeligheten bak de mange og lykkelige ekteskapsårene.

Småbarnstiden er nok den verste påkjenningen for et forhold. Og pensjonisttilværelsen kommer på en solid annenplass, tror han. At det kan bli en brå overgang for mange ektepar – å plutselig få et hav av tid sammen.

Han smører jordbærsyltetøy på en nystekt vaffelplate.

– Det er så viktig å vise hverandre oppmerksomhet og kjærlighet. Involvere hverandre i det man er opptatt av. Si at man er glad i hverandre, helst hver dag. Det er fullt mulig å ha et kjærlighetsliv selv om man blir eldre.

– Og vet du, uansett hvor i verden jeg er, og hva klokka viser, ringer jeg Bjørg og sier god natt. Det er en sånn fin ting, synes jeg.

Next article