Hjem » Livet som senior » Kjæledyr kan bedre livskvaliteten hos eldre
trivsel

Kjæledyr kan bedre livskvaliteten hos eldre

dyr og eldre
dyr og eldre
SOSIAL STØTTE: Å få besøk av et kjæledyr kan bedre tilværelsen for eldre. Foto: Dyrebar Omsorg

Forskning viser at nærværet av en pelsvenn kan ha stor positiv innvirkning på fysisk og psykisk helse, både blant unge og eldre.

– Å ha kjæledyr kan gjøre at man føler seg sett, har noen som bryr seg, noen å prate med, og noen som er der når man kommer hjem. Noen som viser at det er verdt å leve, og som setter pris på at du lever, forteller Christine Olsen, forskningsansvarlig ved Dyrebar Omsorg.

Dyrebar Omsorg er et foretak som jobber med forskning, formidling og utdanning innen dyreassisterte intervensjoner, eller tiltak med dyr. De undersøker hvilken effekt dyr kan ha på ulike grupper i samfunnet, og utdanner blant annet helsepersonell, lærere, psykologer og sykepleiere så de kan bruke dyr som en del av jobben sin. 

Eldre er blant gruppene i samfunnet der et kjæledyr kan bidra til å bedre tilværelsen. Den største årsaken til dette er den sosiale støtten dyret bidrar med.

– Forskningen viser at det å ha et kjæledyr kan gi samme sosiale støtte som å ha mennesker rundt seg. Fravær av sosial støtte fører til depresjon, og kan også føre til kortere livsvarighet. Man dør rett og slett tidligere uten sosial støtte. Der kan dyr fylle den samme rollen som mennesker kan, sier Olsen.

Kjæledyr kan også bidra til flere interaksjoner med mennesker.

– Man kommer seg ut og går tur, noe som åpner for sosiale interaksjoner med andre mennesker. Det viser seg at folk snakker lettere til folk som har dyr enn de som ikke har det, sier Olsen.

Mange helseeffekter

I tillegg til et lengre liv, fører et kjæledyr til at man får mindre hjerte- og karsykdommer og at man kommer seg fortere fra sykdom. Men til tross for alle de positive effektene av kjæledyr, er det ikke alltid like lett for eldre å ha eget kjæledyr.

– Det kan være en påkjenning for eldre å ha kjæledyr, og kan fort gå over til å være en byrde. Man føler et stort ansvar for kjæledyret, samtidig som man kanskje har mer enn nok med å ta vare på seg selv. Så det er ikke ubetinget positivt for eldre å ha kjæledyr, forteller Olsen.

Da kan dyreassisterte intervensjoner være et kjærkomment alternativ, spesielt for de som bor på sykehjem. Dyrebar Omsorg drar rundt på både sykehjem og dagsentre med dyr. Bare det å ha interaksjon med dyr gjennom besøk kan gi de samme effektene som å ha et eget kjæledyr, og man slipper å ha det ansvaret som det medfører å ha kjæledyr selv.

– Vi brukte en randomisert kontrollgruppe som ikke hadde besøk, og de ble dårligere i løpet av de tre månedene besøksperioden varte, som man ofte blir når man er på sykehjem. Samtidig så man at de som fikk besøk var mindre deprimert og hadde bedre livskvalitet, og den effekten vedvarte også etter perioden med besøk var over, sier Olsen.

Ifølge Deborah Wells, en psykolog ved Queens University i Belfast, har hundeeiere også lavere blodtrykk og kolesterol, færre helseplager og færre alvorlige medisinske sykdommer, skriver forskning.no.

Neste artikkel