Hjem » Livet som senior » Ingenting hjalp mot leddsmerter
Sponset

Tradisjonell medisin har ofte behandlet alle på samme måte, selv om din kropp er unik. Regenerative medisin bruker kun dine egne, unike reparasjonsceller i behandlingen.

– Før jeg gikk til Stamcelleklinikken var jeg ganske oppgitt, sier Guri Underdal (61).

– Jeg har hatt smerter i lengre tid, men nå hadde smertene økt på. Jeg hadde en konstant murring som var utrolig ubehagelig. Disse plagene gikk utover søvnkvaliteten og jeg følte meg konstant sliten og lite opplagt. Jeg var stiv og følte meg gammel, og det ble så ille at jeg ikke klarte å gå på ski, noe som jeg elsker.

– Å ha stadige betennelser i kneet var slitsomt, og tablettene virket ikke. Ved Stamcelleklinikken fikk jeg god hjelp og jeg ble møtt med stor profesjonalitet. Behandlingen bestod av en blodprøve og et stikk i kneet annenhver uke, seks ganger. Jeg merket nesten ikke stikket, så det var ikke noe å grue seg for.

– Allerede etter første behandling følte jeg kroppen reagerte positivt, og det er helt fantastisk. Jeg ble mindre stiv, hevelsen gikk ned, og jeg kunne gå turer i skogen. Nå trener jeg flere ganger i uken, både spinning og yoga går fint sier hun og smiler.

– Den gode nattesøvnen er tilbake, og jeg har betydelig økt livskvalitet. Da jeg startet behandlingen, tenkte jeg at jeg hadde alt å vinne og ingenting å tape, jeg føler jeg vant avslutter Guri Underdal.

Behandler slitasje og smerter

Menneskekroppen blir stadig utsatt for slitasje og skader. Derfor har den utviklet sin egen helingsmekanisme der dine egne celler spiller hovedrollen. De helende cellene finnes i benmarg, blod og fettvev, og de bidrar til å gjenoppbygge skadet vev, sammen med vekstfaktorer, fibrin, blodplater og hvite blodceller.

Stamcelleklinikken er en spesialklinikk på Majorstuen i Oslo som behandler slitasje og smerter i ulike ledd og bløtdeler. Formålet med behandlingen er å redusere eller fjerne smerter, samt gi økt bevegelighet og funksjon. Behandlingen innebærer ingen bruk av legemidler, men utføres kun ved injeksjon av virksomme celler fra pasientens eget blod.

Injeksjonen settes med kirurgisk steril teknikk, direkte i ledd eller sener der pasienten har smerter eller slitasje. Behandlingene hos stamcelleklinikken utføres av overlegene, som er spesialister i ortopediske kirurgi og smertebehandling.

– Etter mange års erfaring som lege og kirurg har jeg sett at kroppens forskjellige organer har ulike evner til å hele seg selv. Trenden i moderne medisin er å bruke kroppens egne mekanismer for å oppnå rask og god tilheling ved bruk av kroppens egne byggesteiner, sier daglig leder ved Stamcelleklinikken, ortopediske kirurg Dr. Jo Andreas Ordning.

– Vi kan nå bruke kroppens egne mekanismer til å behandle kroniske betennelser og skader. Behandlingen er ennå ikke en del av standard regime i det offentlige og regnes som utprøvende, men her på klinikken har vi sett gode resultater.

– Klinikken vår på Majorstuen er designet for framtidens medisin. Både fasiliteter, utstyr og sikkerhetsprosedyrer lever opp til de høyeste internasjonale standarder, og våre leger er spesialister i sitt felt. Vårt mål er å være ledende innen ortopedisk regenerativ medisin forteller Dr. Jo Andreas Ordning.

Slitasje i ledd og sener

Har du problemer med smerte og slitasje i ledd og sener? Ved behandling med egne celler kan du få hjelp med akutte eller kroniske sener- ledd og ryggplager.

Artrose, også kjent som slitasjegikt, er den mest utbredte leddsykdommen som finnes. Sykdommen er tradisjonelt sett forbundet med eldre mennesker, men kan også forekomme hos de under 50 år. Den klassiske behandlingen for artrose er aktivitet, fysioterapi og vektreduksjon, samt bruk av betennelsesdempende tabletter.

– Dersom sykdommen får utvikle seg ender det for mange med operasjon, der leddet blir skiftet ut med en protese. I tillegg ser vi at injeksjoner med kortison blir gitt til enkelte. Dette har ofte kun en midlertidig effekt og er ugunstig for leddet ved gjentatte injeksjoner. Kortisonet kan altså bryte ned brusken på sikt. Ved Stamcelleklinikken gis et tilbud til pasienter som ikke har fått tilstrekkelig effekt av ovennevnte behandlinger, og til pasienter som enten ikke kan få eller vil ha protese, sier daglig leder Dr. jo Andreas Ordning.

Behandlingen bygger ikke brusk, men virker betennelsesmodulerende og kan styrke den gjenværende brusken. De vanligste variantene av artrose er hofteledd- og kneleddsartrose, skulderartrose er også vanlig. Fellesnevnerne for ledd med artrose er at de har dårlig blodsirkulasjon, noe som gjør evnen til regenerasjon dårlig.

Betennelsesdempende celler

Behandlingsmetoden har økende populæritet blant de som sliter med plager i ledd og sener. Den er naturlig, og oppleves som tilnærmet smertefri. Noe ubehag kan merkes de første dagene etter behandlingen.

– Pasientene våre merker ofte en gradvis smertereduksjon, økt bevegelse, reduserte hevelser og ikke minst bedre evne til å starte opp treningen av leddet sitt igjen. Pasientene kan øke sitt aktivitetsnivå og komme i gang med trening som igjen har positiv effekt på leddet. Det er viktig å påpeke at ikke alle har effekt av behandlingen. Våre egne undersøkelser antyder at rundt 80 prosent blir bra eller betydelig bedre. Denne type behandling er et alternativ til andre behandlingsmetoder, som ikke alltid fungerer optimalt for den enkelte pasient, sier Ording.

Kroppens egen regenerasjon og reparasjon

– Vi benytter oss av en behandling som heter i-PRF – der kroppens egne stamceller, hvite blodceller, blodplater og fibrin regenererer det skadde leddet. Behandlingen medfører lite smerter eller bivirkninger. Se for deg et ledd som er betent og i ubalanse. Dette vil skape ugunstige vekstforhold for brusken, som i sin tur vil mykne og etter hvert slites ut. Når vi setter tilbake celler og stoffer fra ditt eget blod skaper man en regenerativ tilstand i leddet. I sum kvitter man seg med betennelsen og setter i gang en reparasjonsprosess i leddet, forklarer overlege Jørn Bremnes.

Behandlingen på Stamcelleklinikken gjøres ikke bare i ledd med artrose, men kan også være hensiktsmessig ved andre tilstander som for eksempel senebetennelse og slimposebetennelse samt smerter i nakke og rygg.

Nakke- og ryggplager

Overlege Jørn Bremnes startet opp Stamcelleklinikken på Majorstuen for fem år siden. Hans hovedfelt er smertebehandling, og han har spesiell ekspertise innen smerter i nakke og rygg. Etter over 30 år som smertebehandler var han frustrert over liten utvikling i tilbudet til pasienter med smerter.

— Smerter i nakke og rygg er generelt vanskelig å behandle. Før korrekt behandling velges for den respektive pasienten, må årsaken til smertene undersøkes for å finne hvilken struktur som er slitt eller skadet, sier Bremnes.

Pasienter med nakke- og ryggplager er ofte utredet med MR. Beskrivelsen kan inneholde forskjellige funn, som for eksempel redusert væskeinnhold imellom virvelskiver, redusert skivehøyde, bukende skive- og fasettleddartrose. Funnene gir ofte ikke forklaring på smertene. Klinisk undersøkelse og vurdering er viktig.

– For å komme videre setter vi bedøvelse i lokale nerver eller ledd i smerteområdet. Ved en slik «diagnostisk blokade» ser vi nøyaktig hvilket sted vi setter bedøvelsen ved hjelp av gjennomlysning med et spesielt røntgenapparat. Dersom smertene forsvinner, har vi funnet årsaken. Da er det mye lettere å finne den rette behandlingen. Skyldes smertene fasettledd er denervering med radiofrekvens aktuell behandling. Ulike undersøkelser viser at smerter fra fasettledd er årsak til kroniske ryggsmerter hos mellom 20 og 50 prosent av pasientene forteller overlege Jørn Bremnes.


Overlege Jo Andreas Ording

Spesialist i ortopedisk kirurgi. Arbeidet som ortoped i ti år. Som spesialfelt har han behandling og operasjoner av slitasje i hofter og knær. Har spesiell interesse for injeksjoner mot smerter i slitte ledd.

Overlege Jørn Bremnes

 Spesialist i anestesiologi. Var med å starte Smerteklinikken på Rikshospitalet i 1984. Arbeidet heltid med smertebehandling i over 30 år. Han har i flere år prøvd å finne en god behandling for leddsmerter. Bremnes har funnet at cellebehandling med i-PRF er en egnet behandling for leddsmerter hos mange pasienter, og var derfor med på å starte Stamcelleklinikken.

Hva kan behandles?

Det er særlig artrose («slitasjegikt») og slitasje i ulike ledd som behandles. De vanligste symptomene ved artrose er smerte, stivhet og innskrenket bevegelighet. Ledd som ankler, knær, hofter og skuldre egner seg godt for behandling. Behandlingen er også virksom på senebetennelse og slimposebetennelse. Vanligvis vil det være behov for tre til seks behandlinger, og foreløpig må behandlingen finansieres av pasienten selv.

«Legene på Stamcelleklinikken er erfarne overleger med spesialkompetanse i:

  • Artrose i ledd
  • Skuldersmerter
  • Knesmerter
  • Hoftesmerter
  • Fotsmerter
  • Nakkesmerter
  • Ryggsmerter

Stamcelleklinikken gir et tilbud som er helhetlig og drives av kompetente og profesjonelle leger med spesialitet innen smerte, skade og leddkirurgi.

Velkommen til
Stamcelleklinikken

– ledende innen regenerativ stamcellemedisin

Neste artikkel