Hjem » Livet som senior » Har fått et helt nytt liv i Spania
Helse

Har fått et helt nytt liv i Spania

Strand på Guardamar
Strand på Guardamar
Foto: Getty Images

Lajla May Larsen er stomioperert og tilbringer vinterhalvåret i Spania. Tidligere måtte hun reise fram og tilbake flere ganger for å fylle på med utstyr. Nå har hun funnet en løsning som gjør at hun får utstyret levert på døren i Guardamar.

Lajla May Larsen bor i den idylliske byen Guardamar, 20 minutter sør for Alicante. Her tilbringer hun hver eneste vinter, og snø og kulde har kun blitt et fjernt minne. Denne pendlingen gir henne et helt annet liv enn hun ville hatt hjemme i Norge.

– Jeg er født med ryggmargsbrokk og bruker krykker. Det fungerer veldig dårlig på vinterføre i Norge. I Norge blir jeg sittende inne store deler av vinteren. Det gjør at jeg stivner og jeg får problemer med sår. Her i varmen går jeg tur hver eneste dag, og jeg er helt selvhjulpen, sier Lajla May.

Slitsomt å kjøre bil

Lajla May er dobbeltstomi-operert. Det betyr at hun har utlagt både avføring og urin. Hun er helt avhengig av å ha med seg store mengder utstyr når hun skal være borte så lenge. De første årene tok hun og mannen bilen ned til Spania for å få med alt utstyret.

– Det ble veldig slitsomt å kjøre så langt. Så prøvde vi oss på fly, men da måtte vi reise opp og ned flere ganger i løpet av vinteren for å få med alt, sier hun.

Men så leste Lajla May om en aktør som henter ut medisiner og utstyr fra norske apotek, og sender det nedover til Spania.

Får utstyret levert på døren

– Nå sender jeg bare en mail med bestilling på det jeg trenger, og så får jeg det levert på døren, sier Lajla May, som påstår hun har fått et helt nytt liv etter at hun benyttet seg av ordningen.

– Tidligere ble det et veldig stressmoment for meg med utstyret. Jeg lå om kveldene før jeg sovnet, og kvernet og tellet om jeg hadde nok. Hvis jeg går tom for kateter, og det sprekker, blir det livstruende innen noen få timer, sier hun.

Lajla May nyter tilværelsen i Guardamar på vinterstid, og slipper heldigvis unna glattisen i Norge. Foto: privat

Frykter at eldre blir sittende hjemme

Lajla May forteller at mange lurer på hvorfor hun ikke bare kan kjøpe det hun trenger på et spansk apotek.

– Jeg har brukt lang tid på å teste og prøve utstyr i Norge, slik at jeg har utstyr som er helt optimalt for meg og min hud. På den måten unngår jeg lekkasjer og sår. I Spania må jeg ta til takke med det de har for hånden, og håpe at jeg tåler det og at det passer, sier hun.

Lajla May frykter at mange eldre og syke ikke tør å reise bort om vinteren, fordi de ikke vet hvordan de skal få med seg medisiner og utstyr.

– Tenk så mange som kunne hatt godt av å være her i varmen om vinteren. Og tenk så mye helsevesenet sparer på at eldre og syke holder seg i form og i bevegelse gjennom hele vinteren, sier hun.

Mannen er blid som en sol

Lajla May forteller at de tidligere pakket fire kofferter når de skulle sydover, tre gikk til utstyret hennes. Og så fikk mannen en liten del av den siste kofferten.

– Første gang vi skulle reise nedover etter jeg hadde funnet den nye ordningen, la vi fram alle koffertene på sengen av gammel vane, og så ble vi bare stående og se på koffertene og på hverandre, sier hun og legger til at mannen har blitt mye blidere nå som de ikke trenger å pakke med seg utstyret.

– Nå får han endelig plass til klippfisken sin i kofferten. Så nå er han blid som en sol hele vinteren gjennom, sier hun.

Av Marte Frimand

Neste artikkel