Hjem » Livet som senior » Har du tørre øyne? Frykt ikke – det er hjelp å få
Tørre øyne

Har du tørre øyne? Frykt ikke – det er hjelp å få

Torre oyne
Torre oyne
Foto: Masha Dundic

Tårefilmen som fukter øyet består av et oljelag, vannlag og et slimlag. Det er når en eller flere av disse svikter at man kan oppleve at øynene blir tørre, sier tørre øyne-ekspert Sten Ræder.

Øyelege Ræder har doktorgrad innen hornhinnesykdommer og er mannen bak Tørreøyneklinikken. Han forteller at tørre øyne er en av de vanligste grunnene til at folk oppsøker øyelege. Tørre øyne skyldes i prinsippet to ting; økt fordampning pga. ubalanse i oljelaget og/eller eller nedsatt tåreproduksjon, sier øyelegen. Hovedårsaken til tørre øyne er nedsatt kvalitet eller mengde av fettstoffer.

– De tre lagene i tårefilmen vil som resten av kroppen kunne svekkes med alderen. Tørre øyne er en tilstand som det finnes god behandling for, men mange fastleger har dessverre begrensede kunnskaper om tørre øyne.

– Det hele dreier seg om tårefilmen som smører øyet. Den fornyes hver gang vi blunker, sier Ræder og understreker at tørre øyne i regelen er en betennelsestilstand og ikke en infeksjon.

– Mangel på kunnskap om tilstanden fører til at mange blir feildiagnostisert og dermed feilbehandles med for eksempel antibiotika, forklarer han.

Symptomer

Tørre øyne kan oppleves veldig individuelt, men de vanligste symptomene er:

  • Tørrhet
  • Irritasjon – sandfølelse, sårhet, brenning/varmefølelse, kløe, lysømfintlighet og smerte
  • Røde øyne
  • Rennende øyne – øynene forsøker å motvirke betennelsen ved å utskille mer tårevæske. Denne væsken er imidlertid ikke like smørende som den normale tårefilmen.

På Tørreøyneklinikken nettside finnes det en tørre øyne-test hvor man kan avklare om man har tørre øyne.

Påvirkende faktorer

Selv om alderdom i seg selv er en risikofaktor for tørre øyne, så finnes det også andre årsaker. En av dem er medikamenter som mange eldre bruker.

– Blodtrykksmedisiner, spesielt betablokkere, kan nedsette tåreproduksjonen og gi tørre øyne. Mange fastleger er ikke kjent med dette og burde heller tilby alternative blodtrykkssenkende medikamenter som ikke er forbundet med tørre øyne.

– Nå er det jo også allergisesong, allergimedisiner som antihistaminer kan føre til at øynene blir tørre.  Det samme gjelder også antidepressiva og østrogenpreparater som i utgangspunktet forhindre tørre slimhinner hos kvinner etter overgangsalder, forklarer Ræder.

Miljøfaktorer i hjemmet og skjermbruk kan også føre til tørre øyne.

  • For tørt inneklima pga. oppvarming og for mye ventilasjon – en utfordring spesielt i nye hus hvor det er installert moderne ventilasjonssystem med varmepumper og kontinuerlig luftutskiftning. Ved romtemperatur anbefales det 30 til 40 prosent luftfuktighet. Dette kan løses ved å anskaffe en luftfukter.
  • Intens bruk av øynene – som ved fokusering på pc-skjerm, nettbrett eller TV gjør at man blunker sjeldnere.  Hyppige pauser og bruk av kunstig tårevæske kan hjelpe.

Hjelp å få

Til tross for at tørre øyne er den mest underdiagnostiserte og nedprioriterte tilstanden innen øyefaget, så er det gode utsikter for pasienter som plages med tørre øyne.

– Moderne behandling av tørre øyne innebærer bruk av  kunstig tårevæske, betennelsesdempende medikamenter, øyelokksbehandling for å bedre utskillelsen og kvaliteten på oljelaget og medikamenter som stimulerer øyet til å utskille tårevæske og slim, sier Ræder.

– Bruk av kunstig tårevæske fri for konserveringsmidler er første steg i behandlingen av tørre øyne siden man unngår sårutvikling utløst av konserveringsmidlene.

Det er i tillegg mulig å få tak i medikamenter som ikke er tilgjengelige på det norske markedet, gjennom øyelegen sin.

Neste artikkel