Hjem » Livet som senior » Et godt liv – hele livet
Sponset

Vi lever lenger enn før. Mange av oss blir pensjonister i 20 til 30 år, ofte med god helse. Det er nesten en tredjedel av livet, det. Et godt liv hele livet handler ofte om å fortsette med mye av det du trives med i dag. Du må bare planlegge litt.

I årene som kommer får du mer fritid. Da er det en god ide å tenke litt over hva du vil fylle tiden med og hvordan du vil at livet ditt skal være. For det er stor forskjell på å bekymre seg for alderdommen og å glede seg til den. Derfor har vi utviklet nettsiden planleggelitt.no med fokus på inspirasjon, hva du bør tenke over, planlegge for og glede deg til når du nærmer deg pensjonsalderen eller kanskje allerede er der.

Jobbe eller trappe ned?

Etter et langt arbeidsliv sitter du på verdifull kompetanse som fortsatt kan utvikles. Du kan kanskje tilpasse hverdagen på en ny måte? Mange finner også stor glede i å realisere en drøm om å starte med noe nytt. Gjennom frivillig innsats kan du bruke dine erfaringer til å bety noe for andre, og i tillegg ha stor glede av det selv. Kunnskapen og engasjementet ditt er det mange som vil ha glede av.

Gamle og nye venner?

Avskjed med gode kolleger er vanskelig å forberede seg på, men livet som pensjonist er også starten på noe nytt. Vær sosialt aktiv og oppsøk miljøer som kan gi deg fine opplevelser og nye venner. Ta vare på gamle venner. Poenget er ikke hvor mange du har, men at du har kontakt med dem du har. Ta initiativ, ikke sitt hjemme og vent.

Trening eller aktivitet?

Når du har passert 50 år blir det viktigere å trene styrke og balanse jevnlig. Det er mange måter å gjøre dette på, og du må ikke alltid være i en treningssal. Naturen kan brukes til mye gøy og fornuftig. Velg aktiviteter du trives med og gjør de til en ukentlig vane – gjerne sammen med andre. Det skal ikke så mye til, og litt er alltid mye bedre enn ingenting.

Bli eller flytte?

Et hjem er mer enn fire vegger. Hva du har i nabolaget, hvem som bor i nærheten, venner, butikker, offentlig kommunikasjon og rekreasjonsområder er viktig. Ikke undervurder stedstilknytningen din. De fleste ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. Hvordan vil du trives i hjemmet ditt om noen år? Kan du gjøre tilpasninger hvis det trengs, og har du råd til å gjøre dem? Bør du kanskje gjøre noe allerede nå?

Sunt eller usunt?

Når du blir eldre tåler du flere ting dårligere enn før og kroppen har andre næringsbehov enn da du var yngre. God helse er forutsetningen for en god alderdom. Helseplager øker med årene og du kan ikke forsikre deg mot sykdom, men du kan ta grep. Med et sunt kosthold får du en god start på den neste fasen i livet. Det er det bare du som kan gjøre noe med. Å late som det er lørdag hele uken er aldri en bra oppskrift på et godt liv.

Tilfreds eller nysgjerrig?

Du har vært nysgjerrig fra aller første dag. Ikke slutt med det. Det er viktig å kjenne på positive følelser som glede og mestring. Det gir livet ditt mening og livskvalitet. Ikke slutt å lære eller prøve noe nytt selv om du er blitt eldre. Du er ikke utlært ennå. Er du engasjert, oppmerksom, har meninger og holdninger vil du også treffe folk som kanskje mener noe annet enn deg. Og det er jo fint, for da kan dere prate sammen og kanskje bli litt klokere også.

Gled deg til resten av livet.

Neste artikkel