Skip to main content
Hjem » Livet som senior » En donasjon i Inger Johannes ånd
Livet som senior

En donasjon i Inger Johannes ånd

Torbjørn besøker redningsmannskapet i Svolvær.

Torbjørn Josefsen (90) foreviger kjærligheten til sin avdøde kone, Inger Johanne, ved å donere et redningsfartøy i hennes minne. En rørt Torbjørn får også sitt ønske om å skape et samlingssted for eldre i Svolvær-området innfridd.

63 år etter at de ga hverandre sitt «ja» ønsker Torbjørn Josefsen å hedre sin kone, Inger Johanne, som gikk bort i januar 2021. Ved å testamentere bort arven etter dem begge, har Redningsselskapet kunnet bygge støttefartøyet «Inger Johanne», som etter planen skal leveres høsten 2022. Det nye fartøyet blir et kjærkomment tilskudd i beredskapen til Svolvær og omegn.

I tillegg har Torbjørn oppgradert basen på kaia i Svolvær, slik at lokalene også kan fungere som et samlingssted for eldre og ensomme. Samlingene de har hatt siden Torbjørn tok initiativet har vist seg å være en stor suksess i lokalsamfunnet.

Et ønske om å ære og minnes Inger Johanne 

– Min kone Inger Johanne var intet annet enn fantastisk. Jeg traff henne i Oslo i midten av femtiårene, og ikke lenge etter var vi gift. Vi fikk 63 flotte år som kone og mann. Bare det å ha henne i samme rom var helt fantastisk. Mitt ønske er å ære og minnes min kone med et fartøy, sier en tydelig rørt Torbjørn.

Torbjørn fullfinansierer byggingen av et støttefartøy til Redningsselskapet, en Arronet 35 CC Work, med hydraulisk baugport og utenbords motor. Fartøyet vil bygges av Smart Marine AS, og skal etter planen ferdigstilles siste halvår 2022.

– Hun fortjener å bli hedret. Det blir ikke en kjempestor redningsskøyte, men fartøyet skal bære hennes navn. Det tror jeg vil bety mye for mange, sier Torbjørn.

Inger Johanne og Torbjørn Josefsen

Et allsidig verktøy for mannskapet 

Fartøyet «Inger Johanne» skal stasjoneres i Svolvær, og vil være et svært allsidig verktøy for mannskapet, som vil kunne redde liv og berge verdier i et værutsatt område av norskekysten.

– Selv er jeg født og oppvokst i Svolvær, og på mine eldre dager måtte jeg tilbake til røttene mine. Inger Johanne var også utrolig glad i Lofoten, så det ble naturlig at donasjonen skulle være et fartøy RS-stasjonen i Svolvær hadde behov for», sier Torbjørn.

Ville skape et samlingssted for eldre og ensomme

Torbjørn har allerede bidratt til oppgradering av Redningsselskapets base i Svolvær. Det er videre et ønske at man, gjennom oppgraderingen, skaper et samlingssted hvor eldre i området kan møtes.

– Det å hjelpe andre var viktig for Inger Johanne, og gjennom en lang karriere som logoped gjorde hun så absolutt det. Hun var en svært sosial person, med en stor vennekrets. Det er virkelig i hennes ånd at jeg nå, sammen med Redningsselskapet, skal bidra til å skape et møtested for eldre og ensomme på RS-stasjonen i Svolvær, sier den spreke 90-åringen.

Torbjørn har tatt seg tid til å snakke med slekten om testamentet. Responsen har vært utelukkende positiv.

– De aksepterer det fullt ut. De synes det er fantastisk det vi gjør.

– Sammen hadde vi flere tanker rundt hva vi ønsket å donere deler av vår livsarv til, men jeg vet hun hadde blitt stolt over at det endte på Redningsselskapet. Dette er vårt livsverk – og vårt bidrag tilbake til samfunnet, avslutter Torbjørn.

Tekst og foto: Arja Grimstad Ones og Karina Halvorsen/Redningsselskapet

Next article