Hjem » Livet som senior » En aktiv tilværelse som senior
Livet som senior

En aktiv tilværelse som senior

Foto: www.magnor.no

Finn Schjøll (72) brukte koronaperioden til å ta en tenkepause, men han har også vært i sving med nye prosjekter. Vi spurte han om tips til hvordan seniorer kan få rikere og bedre liv.

– Det høres kanskje rart ut, sier Finn, men for meg har tiden med korona vært en vidunderlig tid. Årsaken er at det er så mange år siden jeg har hatt tid til å kjede meg, og jeg trenger noen pauser for å gi næring til hjernen. Jeg klarer nemlig ikke å komme opp med gode ideer hvis det går i ett hele tiden, fortsetter han.

Og selv om Finn sier at han har tatt en pause, har han allikevel lansert et nytt servise i ni deler i samarbeid med Magnor Glassverk. Samtidig har han også rukket å anlegge en helt ny hage på sommereiendommen i Åsgårdstrand – så til tross for pause, har han ikke akkurat ligget på latsiden.

Hold deg oppdatert på teknologi

Finn har alltid hatt mange baller i lufta, og det har han fortsatt. Blant annet bruker han mye tid på å fylle Instagramkontoen sin, @finnschjoll, med innhold.

– Instagram bruker jeg ganske mye tid på. Der legger jeg ut ting som er relatert til blomsterfaget, hagen min og livet mitt, forteller han.

– Ellers er jeg veldig opptatt at vi seniorer må være med i tiden og holde oss oppdatert på teknologi. Hvis du er en sånn type som sier: «Nei, jeg vil jeg ikke være med på Facebook, jeg vil ikke være på Instagram, eller jeg vil ikke være på nett i det hele tatt,» så blir det nesten det samme som å si at du ikke vil ha kulepenn. Sier du nei til teknologi så sier du nei til virkeligheten. Vi lever tross alt i 2020 og i dag skjer ganske mye av livet vårt på nett. Sånn er det bare, understreker han.

Finn påpeker også at mange som er på nett finner mye inspirasjon der.

– Hvis du er interessert i baking kan du jo for eksempel søke etter #baking på Instagram. Da dukker det jo opp en hel masse flotte bilder av boller, brød og kaker som virkelig kan være en kilde til inspirasjon, så dette er jo gøy!

Behold hageflekken

Finn har gjort seg mange tanker om seniorers livssituasjon og hva som skal til for å leve gode liv. Særlig legger han vekt på at hva slags bolig vi velger å bo i også kan ha innvirkning på livskvaliteten vår. Han synes det er fint at seniorer selger huset sitt før de blir for gamle, og finner noe enklere hvis det gamle huset er for stort.

– Men kjøp heller en ny, lettstelt enebolig, gjerne med alt på ett plan. Da har du fortsatt den lille hagen å kunne tusle litt rundt i, og da kan du jo slå av en prat med naboen over gjerdet, sier han.

– Dette handler også om å unngå ensomhet, ofte er det enklere å komme i kontakt med andre hvis du bor i en liten enebolig enn om du bor i leilighet hvor du kan risikere å sperre deg inne i ditt eget liv. Derfor bør du passe på at du legger ting best mulig til rette for deg selv sånn at det blir enkelt for deg å treffe mennesker, forklarer Finn.

– Og hvis du ikke klarer å klippe plenen selv lenger, så kan du kanskje betale noen kroner for at noen andre kan gjøre det for deg? Hvis du kjøper enkelte tjenester, kan du bo mye lenger sånn som du vil, og da får du kanskje også et bedre liv.

Foto: www.magnor.no

Bli frivillig

Å melde seg til frivillig arbeid for en organisasjon mener han også at kan være helsebringende og berikende – for hvis du har en dårlig dag er det bedre å hjelpe andre enn å bare tenke på seg selv.

– Ellers er jo det å bli senior i Norge en ren gavepakke. Veldig mange seniorer har god helse, og skulle vi bli syke så har vi et fantastisk helsevesen. Ta bare koronasituasjonen. Til tross for at hele samfunnet nærmest var lamslått i en periode fikk allikevel alle pensjonen sin på riktig dato. Derfor er det jo bare å heise flagget for det landet vi lever i, avslutter Finn.

Av: Tom Backe, [email protected]

Neste artikkel